Datum objave: 29. Kolovoz 2014

Grčić u Šibeniku o padu BDP-a: „Novom mjerom povećat ćemo plaće i potaknuti potrošnju“

Nina Medić
Nina Medić

Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije danas je u Šibeniku komentirao vijest o padu BDP-a te Vladinu mjeru reforme poreznog sustava kojom bi se trebale povećati plaće velikom broju radnika.

„S jedne strane imamo pozitivne ekonomske pokazatelje, kao što je rast industrijske proizvodnje, kao što je rast izvoza više od 13 posto u prvih šest mjeseci i pad nezaposlenosti na godišnjoj razini, a s druge strane imamo probleme koji se preko noći ne mogu riješiti. To je primjerice vrlo teško stanje u građevinskom sektoru. Analize Državnog zavoda su pokazale da je ključni negativni utjecaj upravo u građevinskom sektoru i u osobnoj potrošnji. Vlada radi na pripremi velikih, zaista vrijednih projekata koji su vrijedni nekoliko milijardi eura koji će se sufinancirati iz EU fondova koji će sigurno potaknuti građevinarstvo u Hrvatskoj“, kazao je Grčić.

Najavio je kako bi i povećanju BDP-a trebala doprinijeti i nova mjera Vlade kojom će kroz porezni sustav povećati plaću za gotovo milijun zaposlenih. „Mislimo da ćemo time potaknuti osobnu potrošnju kao ključni drugi negativnosti BDP-a. dakle Vlada s ciljanim mjerama radi na onim komponentama koje negativno utječu na BDP. Isto tako, imamo očekivanja i od privatnog sektora da sa svoje strane učini sve da se pozitivni trendovi, prije svega u industriji nastave.

Na novinarsko pitanje kako komentira činjenicu da se mnoge općine i gradovi u Hrvatskoj bune upravo zbog manjih proračuna koji će se srezati zbog poreze reforme, Grčić odgovara: „Jedan dio toga ćemo kompenzirati, ali ne sve te ćemo na taj način izvršiti pritisak na jedinice lokalne i regionalne samouprave da se i one unutar sebe restrukturiraju. Ne smijemo biti dvolični i s jedne strane tražiti reforme lokalne samouprave, a kada Vlada donese mjeru koja ide u i tom smjeru onda tražiti dlaku u jajetu. To nije dobar pristup.“

Iz kategorije: Hrvatska