Datum objave: 09. Svibanj 2014

Žustra rasprava u Uredu pravobraniteljice za djecu: „Treba li cijepljenje biti obavezno ili ne?“

Nina Medić
Nina Medić

Javna rasprava o cijepljenju djece otvorena je danas u Uredu pravobraniteljice za djecu, u kojoj su se Ivana Milas Klarić, pravobraniteljica i predstavnici struke izjasnili za obvezno cijepljenje, dok su predstavnici nekih udruga tražili ukidanje obveze i prepuštanje roditeljima odluku o tome hoće li cijepiti svoju djecu, javlja Jutarnji.

Liječnici i znanstvenici, ali i Ustavni sud, smatraju cijepljenje djeteta pravom na najvišu razinu dobivanja zdravlja. Ali, u Ured pravobraniteljice za djecu pristiže sve više upozorenja o tome da pojedini roditelji i udruge pacijenata dovode u pitanje obvezatnost cijepljenja djece.

„Djeca imaju pravo na najveću moguću razinu zdravlja, a brojna istraživanja i podaci Svjetske zdravstvene organizacije govore u prilog cijepljenju“, rekla je pravobraniteljica Milas Klarić. „Istina je da većina europskih zemalja nema obvezno cijepljenje, no u mnogima od njih procijepljenost djece je izuzetno visoka, gotovo 95 posto. To se postiže brojnim kampanjama i edukacijama o dobrobiti cijepljenja, tako da se ono ne mora provoditi na silu“, ističe.

Milas Klarić smatra kako je točno da postoje rizici od nuspojava, ali kako nuspojave može izazvati bilo koji medicinski preparat, pa čak i najobičniji aspirin.  Podsjetila je da Zakon o zaštiti prava pacijenata roditeljima omogućuje da uz potpis ne cijepe svoje dijete, ali za to mogu biti prekršajno kažnjeni s 2000 kuna, a po Obiteljskom zakonu može im biti izrečena pravna mjera. „Roditelji mogu riskirati i ne cijepiti svoje dijete, no moraju biti svjesni da im necijepljeno dijete neće biti upisano u javni vrtić, niti putovati u neke zemlje koje zahtijevaju određena cijepljenja itd.“

Kako prenosi Jutarnji, Marina Poljičanin iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iznijela je kronologiju uvođenja cjepiva nakon 1948. iz koje je vidljivo da su nakon obveznog cijepljenja protiv difterije, ospica, dječje paralize, poliomijelitisa, škripavca itd. te bolesti gotovo iskorijenjene. Naglasila je da se među više od 40.000 djece koja se godišnje cijepe moraju u nekom postotku pojaviti i nuspojave, ali to se događa i nakon uzimanja bilo kojeg drugog lijeka.

Upitala se mogu li roditelji odlučiti da neće cijepiti djecu, ako im time nanose štetu. S druge strane, ima li država pravo zakonom zaštititi svoje građane od onih koji ne žele prihvatiti norme koje donose dobrobit svima, dodala je.

 

Ipak pojedini roditelji ne slažu se s takvim stajalištima pa su u zagrebačka rodilišta počeli donositi formaliziranu izjavu u kojoj piše: “Zbog religijskih uvjerenja odbijamo cijepljenje. Mi, potpisani roditelji, želimo istaknuti da nismo upoznati od strane liječnika o učincima cijepljenja. Temeljem nedobivenih informacija odbijamo cijepljenje. Kako Bog da tako će i biti”, piše Večernji.

Tim se papirom liječnicima nadalje prijeti materijalnom i kaznenom odgovornošću ne postupe li kako piše, tj. cijepe li dijete kad se rodi. S druge strane, oni imaju obvezu cijepiti djecu i snalaze se od slučaja do slučaja. Dio sadržaja tih obrazaca pedijatrica Slijepčević-Saftić pročitala je na današnjoj javnoj raspravi o obvezi cijepljenja održanoj u Uredu pravobraniteljice za djecu.

Nepoznato je tko dijeli taj obrazac, ali činjenica je da se liječnici susreću s roditeljima koji im taj formular donesu i prije rođenja djeteta te bez ikakve komunikacije s njima. Unaprijed potpisuju da nisu dobili informacije i da zato odbijaju cijepljenje! Formulari su to koje je dr. sc. Vanja Slijepčević-Saftić, pedijatrica zagrebačkog KBC-a Sestre milosrdnice u tjedan dana dobila u čak četiri primjerka. Takvo ponašanje a posebice pojava standardiziranih obrazaca unijeli su dodatni nemir kako među struku tako i među roditelje.

Iz kategorije: Hrvatska