Datum objave: 24. Travanj 2014

Usprkos najavama, Vlada od sljedeće godine uvodi nove poreze

Nina Medić
Nina Medić

Suprotno najavama kako novih poreza do 2016. godine neće biti, Vlada ipak uvodi novi porez i to već sljedeće godine, javlja Večernji.hr.

U dokumentu koji je danas usvojila i koji će poslati u Europsku komisiju jasno piše da već sljedeće godine uvode porez na kamate od štednje od čega očekuju 300 milijuna kuna prihoda, a Vlada uvodi restrikcije prema kojima se djelomično ukida oslobođenje od plaćanja poreza na reinvestiranu dobit.

Oslobođenje od poreza više se neće priznati za obrtna sredstva, već samo za investicije. Posljedica ove odluke bit će 500 milijuna kuna više u državni proračun već sljedeće godine.

Iz Vlade obećavaju da je ovo posljednja porezna izmjena koju planiraju do kraja mandata jer porez na nekretnine planiraju uvesti tek 2016. godine. Također, iz Vlade obećavaju da neće više dizati trošarine na gorivo ili bilo koje druge energente i da je posljednje dizanje trošarina od 20 lipa po litri bilo zadnje u ovom mandatu. Poručuju i da će uvesti dodatne namete telekomima i da je o tome politička odluka već donesena, ali da se još traže precizni modeli kako to učiniti da ne bi ugrozili u potpunosti poslovanje telekoma, ali i hrvatsko gospodarstvo uopće.

Iz kategorije: Hrvatska