Datum objave: 31. Ožujak 2014

Ljekarnici preuzimaju dio posla liječnika opće prakse

Nina Medić
Nina Medić

Siniša Varga, ravnatelja HZZO-a  najavio je kako će se dio posla liječnika opće prakse prebaciti na ljekarnike, što ljekarnici načelno podržavaju ali su za to da se prvo izmijene i usklade svi zakonski propisi, piše tportal.  „Ujedno, da bi se dodatne usluge mogle primjenjivati u ljekarnama, ljekarnike treba i adekvatno platiti“, kažu za tportal u HUP-ovoj Udruzi ljekarnika komentirajući najave Siniša Varge.

Varga smatra da su se ljekarnici sveli na trgovce koji dodaju lijekove s polica, ili barem da ih tako percipiraju građani, te zato planira dio dijagnostičko-terapijskih postupaka prenijeti upravo na njih. Tako bi u ljekarnama pratili terapiju kroničnih bolesnika, imali savjetodavnu ulogu, a spominje se i moguće cijepljenje.

Ljekarnici su, dakle, spremni raditi više, no očekuju da će im to biti plaćeno. No skeptični su, i to s pravom, jer im se rok u kojem im HZZO plaća popeo na više od 260 dana.  Ogorčeni su i činjenicom da Varga najavu da bi uvođenjem novog Pravilnika kojim će ljekarnici pojedine marže morati drastično smanjiti, naziva 'medijskim spinom'. Zbog toga bi moglo propasti 400 malih ljekarni jer je riječ o maržama 'ispod svake granice profitabilnosti', napominju.

„Ljekarnici i ljekarne najdostupniji su oblik zdravstvene zaštite te ne predstavljaju 'trgovce koji izdaju lijekove pacijentima', već se radi o magistrima farmacije, dakle, visokoobrazovanim djelatnicima koji su svakodnevno najdostupniji zdravstveni radnici korisnicima usluga. Stoga je prijedlog HUP-Udruge ljekarnika da se Pravilnik o mjerilima i načinu za određivanje cijena lijekova na veliko i o načinu izvješćivanja o cijenama na veliko ukine te da se u direktnom razgovoru s HZZO-om razmotre mogućnosti uvođenja novih ljekarničkih usluga uz saniranje postojećih problema“, poručuju iz HUP-Udruge ljekarnika.

S druge strane, tu su liječnici obiteljske medicine iz čije bi nadležnosti, ako Vargin prijedlog prođe, nestao jedan dio posla. Ines Balint, predsjednica Koordinacije liječnika obiteljske medicine kaže kako ljekarne ne mogu u potpunosti preuzeti dio djelatnosti, ali mogu pomoći liječnicima sukladno svojem obrazovanju i kompetencijama.

Misli da bi ljekarnici i ženama koje kupuju kontracepcijske pilule trebali osvijestiti velik rizik i moguće nuspojave ako istovremeno puše. Smatra i da bi bilo dobro da osobe koje imaju proljev ili malo povišenu tjelesnu temperaturu te blažu infekciju dišnih putova, da ne dolaze njima, već da po savjete idu u ljekarne. Tek bi, smatra Balint, nakon tri do četiri dana, ako simptomi ne prođu, pacijenti trebali ići svojim obiteljskim liječnicima. „Ja smatram da farmaceuti neće moći zamijeniti liječnike, ali da mogu imati savjetodavnu ulogu“, rekla je za tportal.

 

 

Iz kategorije: Hrvatska