Datum objave: 16. Siječanj 2014

Uravnotežite tijelo i um vježbanjem u duhu Chana

Nina Medić
Nina Medić

Udruga „Za sport“  grada Šibenika svakog ponedjeljka, srijede, petka i nedjelje u OŠ Fausta Vrančića i Tehničkoj školi organizira programe vježbanja yoge. Vježba se u krajnje kontroliranim uvjetima i pod vodstvom kvalificiranog učiteljskog time: Klare Mikulandre, Ide Todosijević i Dražena Škarice. Svi učitelji uspješno su završili program Škole za učitelje zenyoge koja sa 650 sati teoretske i praktične poduke spada u najzahtjevnije među priznatim školama yoge danas u svijetu. Škola je dio međunarodno poznate zajednice škola Yoga Alliance.

Program obuhvaća šest različitih područja: povijest i filozofiju yoge, načela i trening,  prirodu tijela i odnos um-tijelo, terapeutske vidove yoge, metodologiju podučavanja i profesionalni razvoj, a polaznici od vježbanja imaju razne dobrobiti: povećanu sposobnost opuštanja i doživljavanja osjećaja mira, više energije i entuzijazma, više samopouzdanja, razvoj sposobnosti prihvaćanja životnih okolnosti takvih kakve jesu, povećana sposobnost djelotvornog upravljanja kratkoročnim i dugoročnim stresnim situacijama, djelotvorni učinci na području različnih zdravstvenih poteškoća i poboljšanje kvalitete života.

Vježbanje se bazira na filozofiji Chana. Vježbanje u duhu Chana jeste poseban način vježbanja kojim dovodimo tijelo, dah i um u uravnoteženo stanje koristeći se širokim spektrom tjelesnih položaja, vježbama disanja, dijagnostikom, korektivnim vježbama, masažom i meditacijom. Vježbanje uključuje elemente hatha yoge, kineske daoyin vježbe te vježbe koje su osmišljene u našoj školi od strane naših učitelja.

Korijeni Chana nalaze se u staroj indijskoj filozofiji. Prakticirati Chan znači živjeti potpuno i intenzivno, ne u prošlosti ili u budućnosti, već upravo sada i upravo ovdje. I to nas dovodi do vježbanja u duhu Chana, holističkog sustava koji povezuje sve aspekte ljudskog bića kroz zadovoljavanje osnovnih potreba fizičkog zdravlja, mentalnu bistrinu i uravnotežen um.

Nadalje, vježbanje u duhu Chana uključuje i mentalnu mirnoću koja se postiže meditacijom. Učenje načina kako umiriti nebrojene misli koje se stalno natječu za pažnju u vlastitom umu omogućava nam da se smirimo, da mislimo jasnije i s boljim uvidom. Integrirajući tijelo, duh i um, vježbanje u duhu Chana daje fleksibilnost, bolje zdravlje, vitalnost i miran um.

Vježbanje u duhu Chana ne svodi se na ono što ne možemo; osmišljeno je tako da bude dostupno svakome bez obzira na stupanj fizičke i duhovne spremnosti. Ne nudi čuda, preobražaje, iscjeljenja i senzacionalna ozdravljenja. To je jednostavno metoda koja nam pomaže uravnotežiti tijelo, dah i um.

Želite li pohađati tečajeve vježbanja i obnoviti duh i tijelo, članarina iznosi 250 kuna mjesečno, vježbačicama i vježbačima na raspolaganju stoji sedam termina tjedno koji su raspoređeni na slijedeći način:

ponedjeljak (oš Fausta Vrančića) 19.10 – 20.35 i 20.35 - 22.00; srijeda (oš Fausta Vrančića) 19.10 – 20.35 i 20.35 -  22.00; petak (Tehnička škola) 17.30 – 19.00; petak (oš Fausta Vrančića) 20.45 – 22.30; nedjelja (Vježbanje u prirodi ili u Tehničkoj školi) 10.00 – 11.30.

Iz kategorije: Dokolica i rekreacija