Datum objave: 29. Rujan 2019

Nitko sretniji od valovaca:Nakon 60 godina dobili su, odnosno, izgradili, normalan prostor za rad

Diana Ferić
Diana Ferić

Nitko sinoć nije bio sretniji od mnogobrojnih pripadnika brojnih generacija Jedriličarskog kluba Val jer su otvorili novu zgradu u Docu na što su čekali 60 godina,a mjestu na kojoj je bila baraka.

 

Na svečanosti se okupilo oko 200 uzvanika koji su dijelili zajednicu sreću i zadovoljstvo tim povijesnim trenutkom za jedriličarski sport u Šibeniku i klub koji zaista živi sa svojim gradom i za njega i koji je ejdna od njegovih sportskih brendova.

 

Marin Paić, predsjednik JK Val podsjetio je da je taj klub je od osnutka imao problema s prostorima, a u svojoj se povijesti selio na brojne lokacije.

 

-1954. godine Val je s Peškarije preseljen ovdje, kada su članovi kluba izgradili 'Baraku' kao privremeno rješenje koje je zaista bilo 'privremena' čak 62 godine – kazao je Paić naglasivši da će šibenski jedriličari od sada imati na raspolaganju nov, moderan objekt, "možda malen za sve njihove aktivnosti, ali uz dobru organizaciju ispunit će im sve potrebe", kazao je kako prenosi ŠibenikIn.
Odsad ćemo imati čiste, suhe i tople svlačionice i sanitarne čvorove, dnevni boravak za teoretski dio "jedrenja", čajnu kuhinju i klupsku vježbaonicu koja je neophodna za jedrenje na visokoj razini, rekao je Paić.

 

Gradonačelnik Željko Burić pohvalio je angažman Valovaca i njihovih prijatelja koji su, uz financijsku pomoć iz gradske blagajne došli do cilja.
-To je upravo ta dobra priča kako se zajedničkom željom i radom, ali i velikim trudom, realizirao jedan zaista prekrasan projekt – rekao je.
Na novinarsko pitanje hoće li 'manji' sportovi primati više novca iz gradske blagajne nakon što je NK Šibenik prešao u indijsko vlasnišvo, gradonačelnik je odgovorio "apsolutno".
- Nogometni klub ima svog vlasnika koji ima i svoje obveze, a novac koji je išao preko 'Sportskih objekata' sada će se preraspodijelivati klubovima. Već dvije proračunske godine ulažemo značajan novac za sport, a to ćemo učiniti i ove godine – najavio je gradonačelnik Burić.

 

Jedriličarski klub Val, spomenimo, jedan je od najstarijih sportskih klubova u Šibeniku, osnovan 1928. godine. Tijekom 2015. godine gradonačelnika Burića Uprava kluba upoznala je s katastrofalnim stanjem u kojem se nalazio dom JK Val te mu izrazila zabrinutost za sigurnost djece u toj baraci.
Arhitektonski, odnosno građevinski projekt za novu zgradu kluba izradili su arhitekti Ivana Lozić i Marko Paić iz studija ‘25.4 mm’, a uslijedio je postupak ishođenja građevinske dozvole i provođenje donatorske akcije ‘Tikula za val’ u kojoj su pozvani svi Šibenčani, zaljubljenici u more i jedrenje, prijatelji Vala te aktualni i bivši članovi kluba da novčanim prilogom pomognu gradnju nove zgrade kluba pa su građani simbolično kupovali ‘tikule za Val’.

 

Stara baraka je srušena u studenom 2016. godine, nakon čega su počeli iskopi za postavljanje temelja nove zgrade koja je izgrađena sredstvima JK Val, Grada šibenika i novcem skupljenim u akciji ‘Tikula za Val’.
- Mnogi od projektanata i izvođača nisu naplatili dio, ili u cijelosti, svoje radove na izgradnji zgrade kluba. Svim našim donatorima i sponzorima, a posebno uplatiteljima u akciji Tikula za Val, izražavamo jedno neizmjerno veliko hvala! Svojom dobrotom zadužili ste sve nas Valovce, a najviše našu dicu, za njih smo ovo i sagradili – poručuju iz kluba, piše ŠibenikIN.

   

Iz kategorije: Volim Šibenik