Datum objave: 07. Prosinac 2016

POGLED U PROŠLOST:Šibenčanke su uvijek bile poznate po hrabrom ponašanju u javnosti

Diana Ferić
Diana Ferić

Prvi svjetski rat je završio te je u svijetu zavladala euforija, a moda je na slobodu odgovorila promjenama. Na haljinama se struk spustio do razine kukova, a suknje su se šokantno skratile. Odjeća jednostavnijeg kroja naglašava slobodu kretanja. Žele su počele javno pušiti, i hodati ulicom okolo uzdignute glave. Skratile su kosu, nose odjeću od lepršave svile, laganog šifona te mekog baršuna i pamuka, kroz koje se naziru obrisi njihovih tijela. Na plesnim podijima plešu dinamične plesove s neskrivenim erotskim aluzijama. Na plesnim podijima pojavljuju se u prozirnim i poluprozirnim haljinama, s dubokim izrezom na bedru koji u plesu otkriva čipkom opšivene rubove gaćica. Do 1926. godine rubovi haljina popeli su se iznad koljena.

Šibenčanke su na te svjetske modne trendove burno reagirale nakon 1922. godine kada je Šibenik bio oslobođen od talijanske okupacije pod kojom je bio od završetka Prvog svjetskog rata. Lude dvadesete stigle su s malim zakašnjenjem pod Šubićevac, ali su pale na plodno tlo. Šibenčanke su već 1924. godine počele skraćivati suknje, pušiti, rezati pletenice i nositi kratke frizure, a prava revolucija počela je 1926. godine kada su se najhrabrije Šibenčanke počele na ulici pojavljivati u muškoj odjeći, zalaziti u kavane, glasno se smijati na javnim mjestima, otvoreno komentirati izgled muškaraca i izlaziti na plesni podij u poluprozirnim veštama s vrtoglavim izrezima na bedrima. U starom Šibeniku rađala se nova, smjela, moderna i dinamična Šibenčanka.

 

 Pohvale i osude modernih Šibenčanki

Reakcije na tu revoluciju nisu izostale, a Šibenik se podijelio na dva tabora. S jedne strane novi modni trendovi i nova, nesputana, drsko provokativna i moderna Šibenčanka prihvaćena je s oduševljenjem. Otvorenu podršku Šibenčankama, svjetskim ženama profinjena ukusa koje znalački slijede svjetske modne trendove, daje šibenski novinar Manfred Makale u svojim novinama „Jadranskoj pošti“ koje izdaje u Splitu, ali prati i sve što se zbiva u njegovom Šibeniku. „Jadranska pošta“ organizira natjecanja u ženskoj ljepoti i u modernim plesovima, podržava frizere koji odbijaju zabranu skraćivanja kose i rezanja pletenica Šibenčankama, ruga se konzervativcima i donosi prve ocjene i komentare odjeće Šibenčanki iz uglednih i imućnih obitelji.
S druge strane javlja se jaka konzervativna reakcija kakvu u to vrijeme nemaju ni Split ni Zadar. Šibenski protivnici novih modnih trendova i promjena koje su oslobodile žene žestoko se obrušavaju na Šibenčanke oštrim pamfletima koje objavljuju u svojim konzervativnim novinama ili ih kao letke dijele po gradu.

 

Konzervativna šibenska modna kontrarevolucija

Ne možemo, a da ne podignemo svoj glas protiv velike sramote i sa¬blazni koja se već uvelike opaža ne samo u gradu, nego i po zabitnim selima, kaže se u jednom od pamfleta šibenskih modnih kontrarevolucionara. Sablazan i sramota su suvremena ženska mo¬da. Odijelo, koje štiti tijelo od ljetne žege i od svake druge nepogode vremena, nerazumnim Šibenčankama služi da otkriju stanovite dijelove koje čak i pripadnici divljih i poludivljih plemena u prašumama razumno prikrivaju. Čovjek je ra¬zuman stvor i zna da odjeća nije samo zato da ga štiti, nego i da udovolji osjećaju stida, koji je po naravi svakom čovjeku, osobito ženskom spolu, usađen u srcu i koji ga sili, da pokrije svoje tijelo i radi sebe, a još više radi drugih ljudi, jer tijelo budi pohotu, koja potiče na grijeh.

 

Moda služi Šibenčankama da se dopadnu muškima i njihovim drugim zlobnim nakanama

U Šibeniku se sve okrenulo naopako pa te takozvane kulturne, prosvijetljene, napredne, moderne Šibenčanke koriste odijelo da služi njenoj taštini, njihovoj oholosti i drugim niskim strastima, želji da se dopadnu muškima i njihovim drugim zlobnim nakanama, a prije svega da pobuđuje pohotu. Ova po¬java, koja potječe od žena koje inače ne stoje na visokom stupnju i nisu na naj¬boljem glasu u mo¬ralnosti, gađa na muškarcima prirođenu slaboću i u ženskom svijetu postaje općeni¬tom bolešću, koja ostavlja teških po¬sljedica u moralnom i materijalnom pogledu i za pojedine osobe i za obi¬telji, i za cijelo društvo. Ta moda, taj grdi način nečednog oblačenja protivan je svakoj stidljivosti i čednosti jer je današnja ženska moda već dotle dotjerala, da se vide na ulici i mlade i odrasle žene ni gole ni odjevene. Sve je njima kratko, prozirno, usko, otvoreno, bez rukava, razrezano i sve tako učinjeno da privlači pozornost i da draži niža na¬gnuća u drugima. To je đavol¬ska rabota, nedostojna kršćanskog Šibenika. Zato, Šibenčanke, gromoglasno zaziva anonimni autor ovog pamfleta, u ime javnoga morala, u ime šibenskog ponosa, časti i poštenja, za ljubav i čednosti i stidljivosti, koja po naravi ima da bude vaš najljepši ures, kanite se pogubne, pretjerane mode i ne budite njene ropkinje. 

 

Šibenčanke su lijepe ali moraju više znati o higijeni, sportu i zaštiti od posljedica ljubavi

S druge strane Manfred Makale u obranu Šibenčanki baca do tada neviđena medijska oružja, sarkastične komentare, dopisna glasovanja za najljepše odjevene i najelegantnije Šibenčanke i ankete! On pita muškarce jesu li žene skrativši kosu unazadile svoju ljepotu, treba li ženama dati visoko univerzitetsko obrazovanje, jesu li za ili protiv dominacije žena u braku, a žene pita što misle o muškarcima koji nose kratke hlače, a postavlja im i za to vrijeme šokantno smiono pitanje što misle o predbračnom ljubavnom iskustvu.
Makalu podržavaju šibenski frizeri, krojači i učitelji plesa koji se na javnom mjestu svađaju sa školskim pedagozima, konzervativcima i ostalim protivnicima svjetonazornih i modnih promjena koje su prihvatile Šibenčanke.
Šibenčankama podrške ne manjka, ali i s te strane trpe određene kritike koje je zabilježio vlasnik i urednik „Jadranske pošte“:
Šibenčankama svaka čast na ljepoti. One su po modi i obrazovanju svjetske žene. Ali, trebale bi naše Šibenčanke, po uzoru na Američanke i Švabkinje, naučiti nešto i o higijeni i o sportu, ali i treba otvoreno reći, zaštiti od posljedica ljubavi jer će inače ostati samo lijepo odjevene provincijalice, pisao je Makale.


 

Iz kategorije: Volim Šibenik