Datum objave: 26. Veljača 2016

PROMOCIJA Objavljeno digitalno izdanje „Šibenskog diplomatarija“

Stanko Ferić
Stanko Ferić

 

Digitalno izdanje „Šibenskog diplomatarija – zbornika šibenskih isprava“, jedne od najvažnijih knjiga o povijesti i u povijesti Šibenika predstavljeno je javnosti sinoć u Muzeju grada Šibenika kao zajednički projekt Državnog arhiva u Šibeniku, Muzeja grada Šibenika i Hrvatskog državnog arhiva. Riječ je o kapitalnog projektu od neprocjenjivog značaja za šibensku i hrvatsku historiografiju koje su predstavili i predočili njegovu važnost Gojko Lambaša, ravnatelj Muzeja grada Šibenika, Vlatka Lemić, ravnateljica Hrvatskog državnog arhiva i inicijatorica projekta Nataša Mučalo, ravnateljica Hrvatskog državnog arhiva u Šibeniku.

Digitalno izdanje „Šibenskog diplomatarija“ kritičko je interaktivno izdanje i danas aktualnog izdanja tog zbornika povijesnih šibenskih isprava od sredine 13. do sedam desetih godina 15. stoljeća koji je bio tiskan 1986. godine, prilagođeno novim medijima i suvremenom načinu korištenja arhivske građe.
Predstavljajući digitalno izdanje „Šibenskog diplomatarija“, Gojko Lambaša je naglasio da je ta knjiga koja je izašla 1986. godine iako namijenjena prvenstveno povjesničarima i stručnjacima, postala jednom od najtraženijih knjiga u Šibeniku.

 

Moglo bi se reći da je „Diplomatarij“ jedan od najtrajnijih šibenskih bestselera jer su ga mnogi Šibenčani željeli, a i danas ga žele imati ponosni na svoj grad i njegovu bogatu povijest. Prema Labašinim riječima Muzej grada Šibenika je objeručke prihvatio prijedlog Nataše Mučalo da se „Diplomatarij“ digitalizira, dopuni i uporabom modernih medija i tehnologija učini dostupnim, preglednim i lakim za uporabu. I zaista, na prezentaciji digitalnog izdanja, bilo je vidljivo da je pretraživanje „Diplomatarij“ sada intuitivno, jednostavno i lako.

 

„To nije bilo lako. Bio je to težak i zahtjevan posao koji je obavljen vrhunski,“ istaknuo je Gojko Lambaša.

 

Hrvatski državni arhiv sudjelovao je u realizaciji desetak sličnih projekata na nacionalnoj razini, a u digitalizaciju „Šibenskog diplomatarija“ se uključio jer je riječ o iznimno vrijednoj zbirci povijesnih isprava koje je dopunjeno preslicima izvornika, njihovim latinskim transkriptima i prijevodima na hrvatski jezik, indeksom za jednostavno i učinkovito pretraživanje te nizom virtualnih pomagala i alata koje će znati cijeniti jednako povjesničari kao i Šibenčani koje zanima prošlost njihovog grada.
 

Iz kategorije: Volim Šibenik