Datum objave: 24. Svibanj 2023

SUSRET POSLOVNIH ŽENA ŠIBENIKA I KNINA / Kako nemetarijalnim osobnim i lokalnim kapitalom tkati turizam?

Diana Ferić
Diana Ferić

„Nematerijalno tkanje suvremenog turizma” naziv je predavanja koje je u utorak u Kninu, na susretu poslovnih žena Knina i Šibenika održala profesorica Karmen Jelčić, stručnjakinja za intelektualni kapital i autorica priručnika za upravljanje intelektualnim kapitalom. Cilj  tog susreta  bio je povezati poslovne žene u Šibensko – kninskoj županiji kako bi se umrežile i međusobno osnaživale. Organizirala ga je podružnica hrvatske udruge poslovnih žena KRUG  za Šibensko - kninsku županiju. Pozivu se odazvala i Iris Ukić Kotarac, zamjenica župana Šibensko – kninske županije.

 
„Suvremena ekonomija naziva se još ekonomija znanja, pametna, inovativna ili kreativna ekonomija u čijem sklopu se razvija turizam iskustva ili doživljaja. Iz naziva vidimo da su nematerijalni čimbenici postali ključ poslovnog uspjeha, kako obrta i firmi tako i nacionalne ekonomije. Mogućnosti intelekta su neograničene i upravo radi toga  intelektualni kapital predstavlja najveći poslovni potencijal današnjice. Problem je u njegovoj nematerijalnoj prirodi pa nije očit kao novac, zgrade i strojevi. Da bi se kvalitetno iskoristio moramo ga prvo osvijestiti”, kaže Karmen Jelčić, a poduzetnicama je na nizu konkretnih primjera pokazala kako one mogu osnažiti sebe i svoj posao  osvještavajući to što je njihov nematerijalni kapital. 
 
 
„Ja vam ne mogu ponuditi rješenje što bi to trebalo biti. Moja uloga je da vam pomognem da to same  osvijestite. Naša županija nudi nešto jedinstveno i lijepo. To je taj nematerijalni dio, svi moramo biti drukčiji, jedinstveni, a turist traži doživljaj i emociju. Materijalni kapital  plus emocije i intelekt stvaraju  tu dodanu vrijednost,  posebne usluge i proizvode. Nema turizma bez prepoznatljive nematerijalne  baštine. Turisti žele čuti i vaše obiteljske, osobne priče.To ih vezuje za vas. Potrebna je  međutim suvremena interpretacija te nematerijalne baštine.Treba ljude, posebno mlade osvijestiti da nisu vrijednosti samo materijalne, u turizmu primjerice bazeni, apartmani nego i nematerijalni kapital ono što znamo, naše ideje i da se i od toga može zaraditi. U pružanju usluga turizma važna je aktivacija osjetila , mirisa, okusa, vizualni doživljaj”, samo su neki oblici  nematerijalnog kapitala koji su primjenjivi, kazala je Karmen Jelčić.
 
Na skupu su sudjelovale predstavnice Udruge „Kolarice” koje  djeluju i žive u Kijevu, potom  žene koje imaju svoje OPG – ove, nude  turistički smještaj na selu, bave se  organiziranjem  evenata, stočarstvom  ili pak nude usluge rekreativnog i terapijskog jahanja  vide svoju šansu  u  ruralnom turizam. Sve  su aktivne i u civilnom sektoru. 
 
 
Predsjednica podružnice Udruge Krug u Šibensko – kninskoj županiji i osnivačica kninske udruge  za djecu i mlade „Čarobni svijet" Anita Ercegovac  upoznala je sudionice ovog skupa sa svojom udrugom koja djeluje deset godina i njezinim aktivnostima. U središtu Knina uredili su moderno opremljen  i uređen  prostor za igraonicu i druge aktivnosti djece koje pomažu njihovom kvalitetnom razvoju u  odgovorne i produktivne osobe.  
 
Susret je bio i prilika za druženje i uživanje u  ponudi kninskog kraja. Tako je organiziran posjet Konjičkom klubu „Gabrijel” i njegovom voditeljicom Gracijom Požar koja, iako po struci kostimografkinja, nastavlja obiteljski posao, ali nije napustila ni ono za što se školovala. Bavi se  uzgojem konja, a njezin centar pruža i usluge rekreativnog i terapijskog jahanja. 
 
Na kraju tog druženja poslovne žene iz Šibenika i Knina uživale su i u pogledu na slap Krčić koji je ovih dana prepun vode. 
Iris Ukić Kotarac, zamjenica šibenskog župana bila je oduševljena ovakvim načinom umrežavanje i osnaživanja poslovnih žena u Županiji.
 
„U poslovnom svijetu u kojemu muškarci, posebice oni na političkim  pozicijama, nerijetko umjesto rješavanja gorućih problema, rade na tome da zadovolje isključivo svoje potrebe i nahrane ego, ženska mirna i kreativna energija ključna je i ako je dobro organizirana, u ovakvom svijetu poremećenih vrijednosti može donijeti balans. Upravo radi toga i radi svjesnosti da je u kompetitivnom poslovnom okruženju, ženi ženska podrška ključna, iznimno sam bila počašćena i rado sam se odazvala pozivu Udruge KRUG.Jučerašnja edukacija  Karmen Jelčić, predivna priroda, ugodna atmosfera i prilika da upoznam žene koje su u svojim aktivnostima poduzetne i aktivne bilo kroz udruge, turizam, OPG-ove ili tvrtke u našoj županiji, pokazao je bogatstvo ženskih resursa koje imamo i koje treba vrednovati.Od svega najviše me veseli „klik“ koji se među nama dogodio. Žene poduzetnice nemaju vremena za prazne priče. Još jednom uvjerila sam se da žene, upravo radi činjenice da radi svih poslova koje ionako imaju (obitelj i karijera), su u zaključivanju i donošenju odluka brže i praktičnije.Žene bolje komuniciraju zbog prirođene empatije, razumijevanja i strpljenja a sve to mene kao izabranu dožupanicu, još više obvezuje da svim ženama u županiji budem na pomoći i usluzi”, kazala je na kraju tog susreta žena. Dodala je da  Županija šibensko-kninska od ranije, u sklopu svojih programa, provodi mjere poticanja ženskog  poduzetništva, ali da su  razumijevanje problema s kojima se poduzetnice susreću na terenu kao i institucionalna podrška ključne  u opstanku i daljnjem poticaju ženskog poduzetništva.
Iz kategorije: Vijesti