Datum objave: 19. Svibanj 2023

Održana javna tribina NP „Krka“ sinergija zaštite prirodne, kulturne baštine i turizma u funkciji razvoja destinacije; razvoj sjevernog dijela Parka donijet će izravne koristi lokalnoj zajednici

Stanko Ferić
Stanko Ferić

U organizaciji Javne ustanove „Nacionalni park Krka“, održana je javna tribina pod nazivom NP „Krka“ – sinergija zaštite prirodne i kulturne baštine i turizma u funkciji razvoja destinacije. Tribina je održana u okviru projekta „Nepoznata Krka: skrivena blaga gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke“ koji se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a koji, uz uređenje Eko kampusa „Krka“, obuhvaća i realizaciju brojnih drugih sadržaja.
-Ovim projektom željela se postići valorizacija cijelog ovog kraja, ulaganje u infrastrukturu i kreiranje novih sadržaja. Održane su brojne tematske radionice i edukacije, kontinuirano se ulaže u suradnju s lokalnom zajednicom, a broj posjetitelja na uzvodnim lokalitetima raste. Projekt omogućuje da nedovoljno vrednovani resursi prirodne baštine ovog dijela Nacionalnog parka konačno dobiju svoju funkciju. Atraktivni sadržaji utječu na povećanje broja posjetitelja i na stvaranje indirektnih ekonomskih efekata za stanovništvo, - kazala je ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ Nella Slavica i dodala -Novi Plan upravljanja predviđa niz aktivnosti za suradnju s lokalnim stanovništvom, potičući posebno tradicionalnu poljoprivredu i stočarstvo, očuvanje livada i pašnjaka i poboljšanje usluge plasiranja ekoloških proizvoda.

Javna tribina organizirana je s ciljem informiranja javnosti o razvoju održivog turizma na području gornjeg i srednjeg toka rijeke Krke i o mogućnostima uključenja lokalnog stanovništva u formiranje komplementarne ponude proizvoda i usluga, na principima destinacijskog klastera.
-Klaster je organizacijski oblik koji dovodi do međusobne suradnje različitih dionika koji imaju isti cilj. Ključna riječ je 'suradnja', dok su kod planiranja projekata potrebne točke preokreta, infrastrukturni objekti koji potiču razvoj područja, a to je svakako Eko kampus 'Krka'. S mrežom pješačkih i biciklističkih staza, uz izvornu prirodu i bogatu kulturnu baštinu, gornji tok Krke pruža odličnu podlogu za outdoor aktivnosti, - kazao je Krešimir Šakić, direktor Turističke zajednice Šibensko-kninske županije.

Veleučilište u Šibeniku intenzivno radi na projektu „Osnaživanje kreativnih kružnih poduzetnika“, kojemu je cilj poboljšanje vještina kreativaca i onih koji ih obučavaju kako bi prihvatili načela kružnog gospodarstva kao ključnog alata za prilagodbu njihova poslovanja prema održivijem modelu, koji smanjuje troškove, ali i otpad, uz zaštitu i otvaranje radnih mjesta.
-Riječ je o projektu koji provodimo s partnerima iz nekoliko europskih zemalja s ciljem usavršavanja znanja naših kreativnih poduzetnika koji djeluju najviše u kulturi, umjetnosti i turizmu. Od iduće godine na raspolaganju će biti i
online platforma za učenje koja će umrežiti sve zainteresirane kreativce i one koji to žele postati, rekla je dr. sc. Dijana Mečev, predavač na Veleučilištu u Šibeniku.

Cirkularna ekonomija proces je koji će uz digitalnu transformaciju obilježiti društvo, a održivi razvoj turizma bez cirkularne ekonomije nije moguć. Turisti su sve osvješteniji, žele doživljaj i iskustvo.
-Potrebe društva promijenile su se, mogućnosti su se poboljšale. Zajedništvo i suradnja ključne su riječi koje povezuju mlade osobe poput digitalnih nomada, a Eko kampus 'Krka' idealno je mjesto u kojem mogu spojiti mogućnosti urbane sredine i zaštićene prirode, -istaknula je Diana Mudrinić, direktorica Centra za nove tehnologije i poduzetništvo Trokut Šibenik.

U Šibensko-kninskoj županiji djeluju dvije lokalne akcijske grupe: LAG „More 249“, koja pokriva priobalno područje, i LAG „Krka“, koja pokriva zaleđe Županije.
-LAG ima savjetodavnu ulogu, ali je i izravna podrška lokalnim poduzetnicima kod osnivanja i razvijanja njihovih djelatnosti. U našoj županiji poljoprivreda je još uvijek dopunska djelatnost, stoga za mlade poljoprivrednike prilike za sjajnu budućnost itekako ima. Poljoprivreda je zahtjevan posao, ali se od njega može živjeti i napredovati. Potrebno je biti prepoznatljiv, međusobno se povezati i plasirati proizvode, -rekla je Meri Krnić, voditeljica LAG-a „More 249“. „U novom programskom razdoblju LAG-u 'Krka' pridružuju se grad Knin i općine Kistanje, Ervenik, Kijevo i Biskupija“, istaknula je Romana Radmanović Kovačić, voditeljica LAG-a „Krka“, i nastavila - Naš natječaj koji uvijek izaziva najviše zanimanja jest mjera 6.1 ili, popularno, 'natječaj 15.000 eura'. On će ponovno biti raspisan sredinom iduće godine, pa pozivam zainteresirane da iskoriste to vrijeme i pripreme svoje projekte.

Pješačke staze Nacionalnog parka „Krka“ poseban su doživljaj za njegove posjetitelje.
-Naša županija ima dva nacionalna parka, jedan park prirode i Natura 2000 zaštićena područja, kojima su gosti oduševljeni, kao i činjenicom da je 38
posto Hrvatske pod nekim oblikom zaštite, -rekla je Antonija Viljac, vlasnica obrta za pustolovni turizam Šibenik Outdoor Adventure, i zaključila -Fokus pustolovnog turizma je na manjim grupama, boravku u prirodi i izvan gužvi. Planinarski turizam vrlo je perspektivan, a na gornjem toku Krke, uz Eko kampus i pješačke staze kroz izvornu prirodu, može u potpunosti zaživjeti.

Iz kategorije: Vijesti