Datum objave: 24. Ožujak 2023

GASTRO BAŠTINA / Kako se kuhao šibenski brudet od pidoća prije 140 godina? Neobičan recept izronio iz tame prošlosti baca novo svjetlo na šibensku gastronomiju i kulinarstvo.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Kako su Šibenčani kuhali brudet od pidoća prije gotovo stoljeća i pol otkrio je neobični recept koji je izronio iz tame prošlosti i bacio novo, drukčije svjetlo na šibensku gastronomiju i kulinarstvo. Recept iz 1883. godine pronađen je među spisima šibenskog novinara i medijskog poduzetnika Manfreda Makale koji je bio jedan od većih nakladnika novina u Kraljevini Jugoslaviji.
Recept za šibenski brudet od pidoća glasi ovako:

Za ovaj brudet treba vam jedna kila pidoća po osobi za stolom, a recept je za jednu kilu pa se sve množi s brojem osoba koje će brudet kusati.

Pidoće se stave na vatru u suhu teću da se otvore. Kada se otvore iz školjki se izvadi meso, a školjke se bace.
U teću se ulije maslinova ulja da pokrije dno. Na ulje se stavi na kolutove izrezana kapulica, a može i kapula, al je kapučjica bolja jer je slađa. Stavi se malo na sitno isječena luka i malo iglica od ružmarina. Neki stave i list lovora natučen batom. Na to se stave pidoće, a povrh njih ide na kolute narezana pomidora, što zrelija to bolja. Na kolute pomidora idu koluti kapulice i sve ostalo pa se opet stave pidoće i povrh njih pomidore. Ako je teća manja mora biti viša pa se složi više slojeva, ako je plića, a niža onda se naprave najmanje tri sloja. Kada je sve složeno kako treba zalije se s 3 decilitra maslinova ulja po kili pidoća i 3 decilitra bijelog vina po kili pidoća. Neki ovaj brudet od pidoća začine i paprom, a soliti se mora oprezno jer pidoće znaju biti slane.

Posuda s brudetom od pidoća stavi se na skroz slabu vatru i ostavi da se kuha dok kapulica ne omekša, a pomidore puste sok. U starim šibenskim kućama ovaj se brudet od pidoća kusa se preliven preko feta kruha u dubljem pijatu, a a u bolje stoječćim kućama s maništrom.

Iz kategorije: Vijesti