Datum objave: 17. Veljača 2023

POVJERENJE / Djeca u Hrvatskoj imaju više povjerenja u roditelje i rodbinu, svećenike i policajce nego u učitelje, a najmanje u političare i novinare.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Promjene u organizaciji procesa odgoja i obrazovanja uzrokovane Covid pandemijom: učinci na obrazovna iskustva, dobrobit i aspiracije učenika u Republici Hrvatskoj – EWAchange” naziv je istraživanja koje je provelo 18 znanstvenika s hrvatska četiri sveučilišta i dva javna instituta. Cilj tog istraživanja bio je otkriti kako naraštaj na pragu srednje škole, dakle trinaestogodišnjakinje i trinaestogodišnjaci razmišljaju o sebi, svojoj okolini i budućnosti.
To istraživanje uz ostalo, pokazalo je da Hrvatski trinasstogodišnjaci najviše povjerenja imaju u svoje roditelje, rodbinu i prijatelje. Prvi izvan tog rodbinskog i emotivnog kruga su liječnici, u koje hrvatska djeca imaju jako puno povjerenja. Nakon liječnika na vrhu liste osoba u koje imaju povjerenja su svećenici i – policajci, pa tek onda učitelji. Indikativno je da djeca imaju svećenike i policajce, a na kraju liste su učitelj. Da djeca više vjeruju svećenicima i policiji nego učiteljima znakovita je poruka novog naraštaja, a podatak da najmanje vjeruju političarima i novinarima prije bi se mogao nazvati dijagnozom stanja u Hrvatskoj nego pukim statističkim podatkom.

 

Iz kategorije: Vijesti