Datum objave: 25. Rujan 2022

PROJET EKO DOTOK NA OTOK / više od 40 ronioca i volontera čistilo podmorje otoka Žuta. Samo iz uvale Golubovac izronili su 3 kubika smeća.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

U akciji čišćenja podmorja koju je organizirala udruga „Argonauta” iz Murtera u sklopu kroz projekt „Eko dotok na otok” koji financira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Republike Hrvatske, više od 40 ronioca i volontera očistilo je uvalu Golubovac na otoku Žutu. Iz mora i s toka uklonili su više od 3 kubika smeća i otpada. U akciji su sudjelovali onilačkim klubovima „Murter – Kornati” iz Murtera, „Sv. Roko” iz Bibinja, „Rostrum” iz Splita, „Drava” iz Varaždina te članovi udruge BIOM. Akciju su podržali djelatnici restorana „Fešta” i „Sandra” te ACI marine „Žut”.

U uvali Golubovac, u kojoj posluju dva restorana i marina, već duže vrijeme nisu provođene akcije čišćenja podmorja, kaža se u priopćenju „Argonaute”, pa je naša akcija dočekana s oduševljenjem. Iz mora je izvađeno najviše sitnog otpada i ugostiteljskog inventara, a naišlo se i većih komada otpada poput guma, brodskih propela, plastike.

U tijeku akcije, ronioci su proveli monitoring prisutnosti invazivne alge Caulerpa cylindracea, te iz podmorja donijeli dobru vijest – te pogubne vrste nema u žutskim uvalama.

Iz kategorije: Vijesti