Datum objave: 20. Srpanj 2022

DIREKTOR HTZ - a STANIČIĆ U ŠIBENIKU / Turistička zajednica u Šibensko - kninskoj županiji je već dugo bez direktora, ali stvari funkcioniraju

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Danas je u Šibeniku, u prostorijama Interpretacijskog centra katedrale sv. Jakova Civitas Sacra, održan koordinacijski sastanak Hrvatske turističke zajednice s predstavnicima turističkih zajednica s područja Šibensko-kninske županije. Sastanak je vodio direktor HTZ-a Kristjan Staničić, a koordinaciji su prisustvovali Marko Jelić, župan Šibensko-kninske županije, Rudolf Štefan, član turističkog vijeća Hrvatske turističke zajednice, ujedno vlasnik i chef proslavljene šibenske konobe i vinoteke „Pelegrini“, kao i 13 predstavnika turističkih zajednica gradova i općina s područja županije.

„Trenutno u zemlji boravi oko 980 tisuća turista, dok ih je prošle godine u ovo vrijeme u zemlji boravilo oko 900 tisuća. „Trenutno smo na razini 97 posto rezultata noćenja ostvarenih u srpnju 2019. godine. Ono što je svima nama cilj je disperzija turista kroz cijelu godinu, kao i ostvarenje što većeg prihoda od turizma“, izjavio je direktor Staničić, koji je dodatno naglasio važnost zajedničke suradnje, ali i projektnog udruživanja na razini lokalnih turističkih zajednica. „Na taj način možete ostvariti veću promotivnu vidljivost i veću prepoznatljivost koju će turisti znati cijeniti i valorizirati“, zaključio je direktor Staničić.

Ove godine imamo značajno bolju sezonu nego lani, ono što je nama i našim posjetiteljima itekako važno je da se u županiji osjećaju sigurno, a posebno bih pohvalio turističke sadržaje i brojne manifestacije u našim destinacijama. Vjerujem da bismo mogli, ako ovako nastavimo, nadmašiti rezultate iz rekordne 2019. godine“, izjavio je župan Jelić na početku sastanka.

Šibensko-kninska županija sezonu je dočekala bez direktora županijskog TZ-a, a tu ulogu po zakonu obavlja župan Marko Jelić.

- Što se tiče Šibensko-kninske županije ovdje je župan i koliko vidim s današnjeg sastanka, sve najnormalnije funkcionira i vjerujem da će se direktor u što skorijoj budućnosti izabrati.Stanje je jako dobro što se tiče posjećenosti i Šibensko-kninska županija je otprilike na razini prosjeka Hrvatska. Po brojkama je blizu 2019., a u nautičkom turizmu i bolja. Posebno nas veseli što je u destinacijama dosta živo, ima dosta događanja i turizam se vratio u normalu. Glavni dio sezone je pred nama i tad je za očekivati još veći priljev turista U Hrvatskoj preko 200 Turističkih zajednica izabralo je direktore i sustav dobro funkcionira.Prošli smo tri morske županije i nigdje se ne osjeti manjak direktora u pojedinim zajednicama gdje on nije izabran – kazao je Staničić.

Situaciju je komentirao i župan Jelić.

- U ovom trenutku, osim mene koji je ovdje po sili zakona, mi izabranog direktora imamo, samo on nije upisan. On je izabran legalno, po zakonu i neki dan je ovdje bila ministrica turizma s kojom sam razgovarao o toj temi i tražimo rješenje. Mislim da nemamo razloga oko ovoga više stvarati neke poteškoće i jasno je da bi najjednostavnije ovo bilo razriješiti u što kraćem roku. Mi ovdje nemamo poteškoća u smislu funkcioniranja, ali s aspekta župana koji upravlja s 40 institucija, osim TZ-a, nije dobro rješenje da ja budem na čelu. Naš ured radi dobro, radim aktivno, ali ovo su operativne stvari kojima se treba posvetiti. Tu ima puno obaveza za koje direktor i treba primati plaću, a župan ne prima. Mi smo podnijeli Upravnom sudu tužbu na rješenju i ajmo malo pričekati. Mislim da smo na dobrom putu i da postoji dobra volja na svim stranama – kazao je Jelić.

Tijekom sastanka govorilo se o turističkoj ponudi te atrakcijama na području Županije kojih je sve više, a predstavnici lokalnih turističkih zajednica naglašavaju kako su vrlo zadovoljni dosadašnjim tijekom sezone, kao i najavama za posezonu. Tako je u Šibensko-kninskoj županiji, gledajući prema destinacijama, najviše noćenja ostvareno u Vodicama, Šibeniku i Rogoznici s time da je primjerice Betina nadmašila turistički rezultat rekordne 2019. godine, Kinin bilježi porast smještajnih kapaciteta kao što su obiteljski apartmani, kao i Skradin, posebno u segmentu luksuznijih kuća za odmor s bazenom. Primošten je i dalje jedna od omiljenijih i poželjnijih destinacija županije te u srpnju vjeruju da će doseći rezultate rekordne 2019. godine. Tisno primjerice iduće godine slavi 100 godina organiziranog turizma što će se svakako, u suradnji s HTZ-om, iskoristiti u promociji na emitivnim tržištima.


Za što bolju posezonu planiramo dodatne promotivne aktivnosti posebno na tržištu Slovenije, Mađarske, ali i Njemačke“, nadodao je Staničić, napomenuvši kako je Hrvatska na globalnom turističkom tržištu zauzela vrlo dobru i konkurentnu poziciju.

Tema sastanka je bila i dodjela sredstava iz Fonda za udružene turističke zajednice, razgovaralo se o sustavu eVisitor, a predstavljen je i dosadašnji tijek izrade Strateškog marketinškog i operativnog plana hrvatskog turizma za razdoblje do 2026. godine, koji će biti prekretnica u provedbi budućih promotivnih aktivnosti hrvatskog turizma.

Tema sastanka bile su i skorašnje promjene koje će nastupiti u Hrvatskoj s uvođenjem eura te ulaskom zemlje u schengenski prostor, za što je naglašeno da će pozitivno utjecati na buduće turističke tijekove i trendove.  

Iz kategorije: Vijesti