Datum objave: 30. Listopad 2021

SIGURNOST U PROMETU/ Policija pojačava nadzor prometa. Stižu dodatne ophodnje i „Cobre”

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Policijska uprava šibensko-kninska koja je do sada kontinuirano poduzimala preventivno represivne akcije i druge aktivnosti usmjerene na sigurnost u prometu i sprječavanje nastanka prometnih nesreća s nastradalim osobama, do kraja 2021. godine će pojačati svoje aktivnosti. Formirala je dodatne ophodnje za nadzor prometa od policijskih službenika svih linija rada, a češće će koristiti Mobilne jedinice prometne policije Ravnateljstva policije, tzv. „Cobre“.

Pojačani nadzor prometa na cestama će se provoditi vremenski i prostorno usmjeren prema počiniteljima prekršaja zbog kojih najčešće evidentiramo prometne nesreće s teškim posljedicama i doprinose težini stradavanja osoba, prioritetno:

- nepropisna i neprilagođena brzina kretanja vozila,
- vožnja pod utjecajem alkohola i droga,
- nekorištenje sigurnosnih pojaseva i dječjih sjedalica u vozilima,
- nepropisna uporaba mobilnog telefona i drugih uređaja za vrijeme vožnje, tzv. distrakcija vozača,
- prekršaji vozača motocikla i mopeda,
a zatim nepropisno pretjecanje, nepoštivanje prednosti prolaska, nepropuštanje pješaka, prekršaji vezani za neregistrirana i tehnički neispravna vozila, vožnja prije stjecanja prava na upravljanje i u vrijeme izrečene zabrane.
Uz sve navedeno, ciljane aktivnosti će se posebno usmjeravati prema recidivistima i drugim osobama koje učestalo, bezobzirno i grubo krše prometne propise.

U devet mjeseci 2021.godine na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodilo se 280 prometnih nesreća s nastradalim osobama, od kojih 174 doživjelo lakše ozlijede , 97 teške, a 9 je osoba poginulo. Ukupni broj prometnih nesreća s nastradalima povećao se za 45 posto, broj nesreća s teško ozlijeđenima veći je za 42,6 posto, a broj nesreća s poginulim osobama veći je za čak 800 posto u odnosu na prošlu godinu.

Iz kategorije: Vijesti