Datum objave: 23. Rujan 2021

30. OBLJETNICA BITKE ZA ŠIBENIK / Obilježavanje 30. obljetnice bitke za Šibenik završeno komemoracijom, mimohodom i Svečanom akademijom „Hrvatska se Šibenikom diči” na tvrđavi sv. Mihovila

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Obilježavanje 30. obljetnice bitke za Šibenik završeno je jučer komemoracijom poginulim, nestalim i umrlim šibenskim braniteljima, mimohodom branitelja ulicama Šibenika i Svečanom akademijom „Hrvatska se Šibenikom diči” na tvrđavi sv. Mihovila. Središnjem programu obilježavanja 30. obljetnice bitke za Šibenik u Domovinskom ratu nazočili su potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tomo Medveda, general pukovnik Marijan Mareković, šibenski biskup Tomislav Rogić, šibensko-kninski župan Marko Jelić, gradonačelnik Željko Burić i brojni veterani Domovinskog rata. U glazbenom dijelu programa nastupilili su Šibensko pjevačko društvo "Kolo", klapa "Sveti Juraj" i Orkestar Hrvatske ratne mornarice.
Ministar Medved je na Svečanoj akademiji zahvalio svim braniteljima na uspješnoj obrani Šibenika i Hrvatske u presudnim danima 1991. godine koji su za Hrvatsku bio najteži u novijoj povijesti:
-Vi ste ovdje u Šibeniku čvrsto preuzeli sudbinu Hrvatske u svoje ruke i zaustavili pakleni agresorski stroj koji je zastupao državu u nestajanju, i dali ste svoj doprinos na najbolji mogući način. Za našu Vladu, hrvatski branitelj je inspiracija i ohrabrenje, putokaz i vodilja u donošenju svih teških odluka. Sve napore koje činimo, činimo u partnerstvu s udrugama iz Domovinskog rata, uvijek imajući na umu činjenicu da su branitelji, na čelu s dr. Tuđmanom, najzaslužniji za slobodu koju danas imamo. Hrvatskoj sloboda nije darovana, već je krvlju izborena.'' kazao je ministar na šibenskoj tvrđavi.
-Šibenik je uspio izdržati i neprijatelja i prisiliti ga na povlačenje - kazao je general pukovnik Marijan Mareković. - Bili svjesni kakve bi nesagledive posljedice za Hrvatsku donijelo presijecanje Dalmacije i okupacija Šibenika. Rujanski bitka za Šibenik bila je prva velika pobjeda i po mnogočemu prekretnica rata.
-U tom nemilom vremenu stradanja, u toj kušnji dade nam Bog sloge i zajedništva da se nevolja prevlada i da rane zacijele. To je i pouka za budućnost da se zajedništvom i slogom svaka nevolja može pobijediti - kazao je biskup Rogić.

 

Iz kategorije: Vijesti