Datum objave: 22. Ožujak 2021

ŽUPA VIDICI / Predstavljen film o grobnici za nerođenu djecu "Nevina dječica " na Kvanju i Udruzi Betlehem koja je njezin vlasnik

Diana Ferić
Diana Ferić

Jeste li znali da u Šibeniku, na gradskom groblju Kvanj, postoji  posebna grobnica nazvana "Nevina dječica" u koju roditelji mogu sahraniti svoju nerođenu djecu, nakon spontanih pobačaja? Vlasnik te grobnice je Udruga Betlehem Šibenik koja djeluje  već pet godina, a članovi svoje redovite tjedne susrete održavaju u prostorijama župe sv. Petra na Vidicima. Molitveni susreti udruge su svaki petak u srednjovjekovnoj crkvi sv. Margarite (sv. Mara) zaštitnice porodilja.

O tomu su snimili i kratki film koji je premijerno prikazan prije nekoliko dana u crkvi na Vidicima ,a snimili su ga i režirali isnimali Andrija Jurčević i Mladen Škare iz Apstudio Aheropita doo iz Splita. Film se može pogledati na youtube kanalu „Udruga Betlehem Sibenik.

O toj grobnici u kojoj je sahranjeno trinaestero nerođene djece govorila je članica UdrugeHelien Čoko.  "Veliki osjećaj olakšanja pojavi se na licima nesretnih majki koje su doživjele spontani pobačaj, a u bolnici zatraže tjelešce svojeg djeteta te ga dostojanstveno i s vjerničkim uvjerenjem pokopaju u grobnicu. Posebno je važna ta zajednička molitva s članovima udruge Betlehem na grobnici i sprovodna misa koja ranjenim roditeljima poručuje da nisu sami u svojoj boli“, rekla je.

"Uoči svete mise članovi Udruge u crkvi su predmolili križni put s molitvama za nerođenu djecu. Potom je svečanim misnim slavljem proslavljena svetkovina sv. Josipa, a na misi je župnik fra Ivan Penava propovijedao kako u životu sv. Josipa možemo prepoznati uzor za svoj život. On je bio skrbnik za Isusa Krista i Bezgrešnu Djevicu Mariju. Upravo to njegovo cjeloživotno služenje može biti nama vjernicima poticaj da iskoristimo zakonsku mogućnost i udomimo neko dijete koje je u životnoj potrebi", kaže župnik Ivan Penava.

Citirao je i ovogodišnju poruku za Dan života 2021. predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj biskupa Mate Uzinića koji poručuje kako je udomljavanje djece djelo milosrđa, a „udomiteljstvo je prepoznato kao prirodnije i humanije, jer se temelji na načelima obiteljskog okruženja, održivosti socijalnih veza i uključenosti samih korisnika. Uz to, udomiteljska obitelj korisnika prihvaća kao svojega člana, a korisnik dobiva osjećaj pripadnosti obitelji. Zato se u novije vrijeme upravo taj oblik skrbi preferira i zagovara“, zaključio je župnik fra Ivan Penava

Nakon svete mise kratko svjedočanstvo o svojem djelovanju ginekolog akoji savjetuje majke da sačuvaju trudnoću i odustanu od pobačaja govorio je dr. Ivan Zmijanović. Istaknuo je primjere is svoje ginekološke prakse u kojima su očevi nerođene djece svojim zaštitničkim stavom i podrškom trudnim majkama zapravo pomogli ženama da odustanu od pobačaja. „Većina žena čini pobačaj jer je ostavljena od svojim muškim partnera da same odluče o životu djeteta. Uvjeren sam, a i moja ginekološka praksa to potvrđuje da bi žene puno manje činile pobačaj da imaju podršku svojih muževa“. Između ostalog dr. Zmijanović je zaključio kako je pravo djeteta na život temeljno ljudsko pravo koje nadilazi pravo žene na pobačaj.

Iz kategorije: Vijesti