Datum objave: 09. Ožujak 2021

ŠIBENSKA GRANDECA / Marijana Rajić, nova je Grandeca, ali pobjednice su sve kandidatkinje, pogledajte kako je bilo na svečanosti dodjele

Diana Ferić
Diana Ferić

Svečanost dodjele priznanja "Šibenska grandeca" i Šibenska ikona stila održana je i ove godine, unatoč strogim epidemiološkim mjerama i to upravo na Međunarodni dan žena. Gostoprimstvo ovogodišnjem izboru pružio je novootvoreni Adriatic Business centar Svečanost je bila skromna jer je smjelo biti samo 26 ljudi, ali to nije umanjilo značaj ove manifestacije i ostvarenje  njezinog osnovnog cilja, a to je promicati žene koje nesebično i predano rade u svojoj lokalnoj zajednici na raznim poljima djelovanja, od kulture do zdravstva, sporta i rada s manjinskim skupinama. Da ih itekako ima i da su itekako zaslužne da im se oda priznanje pokazala je i sinoćnja  svečanost izbora "Šibenske grandece" na kojoj je predstavljeno osam kandidatkinja od kojih je svaka zaslužila tu titulu, no izbor je ipak pao na Marijanu Rajić, predsjednicu Udruge "Aurora" koja okuplja djecu s teškim invaliditetom i njihove roditelja. Marijana je i sama majka 19 - godišnje Nike, stopostotnog invalida s tri teške dijagnoze, djevojke koja, upravo potpori roditelja , završava redovno srednju ekonomsku školu i namjerava upisati fakultet. Marijana je jednako predana i radu u Udruzi i sva su joj djeca "njezina" i bori se da im život bude što lakši i sa što manje barijera. Na njih je mislila i kada je sinoć, nakon što joj je uručeno to priznanje rekla:

"Nisam ovo očekivala. Već kad ste me pitali želim li uopće biti nominirana, odgovorila sam da ne bi baš. Kasnije sam shvatila da nemam puno izbora jer djeca i mladi s tjelesnim invaliditetom moraju biti u javnosti, a ja sam na nekakav način njihov predstavnik i dužnost mi je da ih prezentiram. Tako im poboljšavamo  kvalitetu života. To možemo jedino ako budemo vidljivi", istaknula je

Marijana je lani, kada je zbog koronakrize proglašen lockdown, prijavila kao volonterka u Crvenom križu kako bi obilazila osobe s invaliditetom u Šibeniku koji su ostali zatvoreni u četiri zida,a među prvima je u Šibeniku organizirano slala humanitarnu pomoć stradalima u potresu na Baniji.

Ostale ovogodišnje kandidatkinje Jasminka Antić, Magdalena Šetka, Ivana Vlaić, Snježana Jušić, Regina Vikario Koštan, Franka Baranović i Ornela Šupe su jednako  vrijedne divljenja. Nisu krile zadovoljstvo što je titulu ipak ponijela Marijana jer, kako su kazale, i ovo im je dovoljno priznanje za ono što rade, a to je da su ih ljudi, njihovi sugrađani prepoznali i kandidirali.

 Peta šibenska grandeca dobila je statuu koju je izradila mlada šibenska kiparica sa zagrebačkom adresom Manuela Pauk i repliku glave Lijepe Jelene sa šibenske katedrale koju je donirao Dalibor Martinović, a simbol je izbora "Šibenske grandece". Jednu od nagrada uručila joj je Snjažana Klarić  koja je lani izabrana za 4. Šibensku grandecu.

Ankica  Burić, direktorica tvrtke MIAB potrudila se, u ime Udruge poslovnih žena Krug Šibenik da sve kandidatkinje dobiju krasne bukete, a sve će ovaj izbor pamtiti i po poklonu Ivane Slavice Vunić, vlasnice brenda Ivana Nakit Šibenika koja je za sve njih izradila poseban nakit - personalizirane ogrlice od kirurškog čelika s privjeskom koji je početno slovo njihovog imena.

Šibensko - kninski župan uručio je priznanje 5. Šibenskoj grandeci i tom prilikom kazao: "Pozdravljam sve i čestitam svim damama koje su tu na Dan žena. Dosad rad žena nije bio prepoznat i cijenjen kao onaj muškaraca, ali trudimo se to promijeniti. Još je dug put u tom poslu ispred nas, ali nadam se da ćemo u njemu i uspjeti. U puno toga ste superiornije od nas muškaraca i to zavrjeđuje veliko poštovanje. Vjerujem da će te razlike biti sve manje i manje te s vremenom nestati".

Poznata šibenska frizerka Biserka Blaće izabrana je za četvrtu  'Ikonu stila'.

"Koliko žena u našem gradu ima s dobrim stilom, gdje su mene baš našli. Nagradu će uramiti i staviti na zid u svom frizerskom salonu" skromno je kazala Biserka. Priznanje  joj je uručila Nada Škarica, prva "Šibenska ikona stila"po kojoj je to priznanje postalo prepoznatljivo.

Svečanost je završila kako i doliči, pjesmom "Šibenska grandeca" koju je recitirao njezin autor Dinko Škevin uz pratnju na gitari maturanta šibenske gimnazije Matea Desanića

Zbog epidemioloških mjera  nije bilo klasične zakuske, ali se ipak na kraju nazdravili novoj Grandeci. Ikoni stila i svim kandidatkinjuama uz šibenski Debit i babić u malim bocama koje je donirala Vinoplod Vinarija, stalni sponzor izbora "Šibenske grandece".

Izbor "Šibenske grandece" organizira Udruga Volim Šibenik uz potporu Šibensko - kninske županije i Turističke zajednice Grada Šibenika te stalne sponzore - Ivana Nakit Šibenik. Dalibora Martinovića, Singnal d.o.o. , Ankice Burić te Muzeja Grada Šibenika.

Medijski pokrovitelji su Šibenski list, Županijski radio Šibenik, ŠibenikIn i Šibenik News. Budući da je na Facebook stranicama  medijskih pokrovitelja bio live streaming snimku proglašenja 5. Šibenske grandece  možete pogledati kad god želite.

 

FOTO: Barbara Antica, ŠibenikIN 

Iz kategorije: Vijesti