Datum objave: 04. Travanj 2020

DOMOVINSKI RAT / „Vukovi sa Svilaje“ Mirlović Polje odala počast svom prvom zapovjedniku Joki Buzovu, junaku koji pao za Domovinu na današnji dan 1992. godine

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Legendarna samorodna domobranska postrojba Vukovi sa Svilaje Mirlović Polje odala je danas počast svom prvom zapovjedniku Joki Buzovu, junaku koji pao za Domovinu na današnji dan 1992. godine. Joke je bio prvi pripadnik domobranske satnije Vukovi sa Svilaje koji je poginuo u borbi, a ujedno je i prvi poginuli pripadnik 142. drniške brigade HV-a u Domovinskom ratu

Joke je poginuo prilikom izviđanja četničkog bunkera na brdu Obodina iznad sela Baljaka. Spomen ploču u ime Udruge branitelja "Vukovi sa Svilaje", postavio je njen predsjednik Jokin sin Veljko sa suborcima. Veljko na mjestu zapovjednika Vukova sa Svilaje naslijedio oca odmah nakon njegove pogibje.

Na mjestu na kojem je poginuo Joke Buzov postavljena je hrvatska trobojnica koji se prvi put zavijorila u tom selu od nastanka slobodne i samostalne države.

Joko Buzov, junak Domovinskog rata, posthumno je promaknut u čin bojnika.

Udruga branitelja pripadnika domobranske postrojbe Vukovi sa Svilaje prošle je godine prilikom proslave 28. obljenice svog osnutka podigla spomenik sedmorici poginulih Vukova: Joki Buzovu, Mario Fabrisu, Iliji Vukušiću, Slavku Buzovu, Marku Stankoviću, Rajku Delašu i Stipanu Ivčeviću.

Iz kategorije: Vijesti