Datum objave: 06. Ožujak 2020

DOBILI DNEVNU BOLNICU / Pogledajte kako izgleda zgrada dnevne bolnice nastala na mjestu nekadašnjeg derutnog "plućnog dispanzera"

Diana Ferić
Diana Ferić

Iz kolibe u palaču - tako bi se najslikovitije moglo opisati sudbina Oftamološkog odjela i ambulante šibenske bolnice koji su tek danas, nakon 100 godina postojanja dobili primjeren prostor i to u novouređenoj, modernoj  zgradi dnevne bolnice koja je izrasla na mjestu nekada derutnog prostora kako su to Šibenčani zvali, plućnog dispanzera. Taj je prostor danas i svečano otvoren, a uz to je i  predstavljena i magnetska rezonanca koju je šibenska bolnica konačno dobila,a  sve u sklopu EU projekta „Poboljšanje pristupa dnevnoj bolnici oftalmologije i dermatologije i ostalim dnevnim bolnicama i jednodnevnim kirurgijama Opće bolnice Šibensko-kninske županije” u koji je uloženo 46,5 milijuna kuna, većinom bespovratnih sredstava. Šibenik i šibenska bolnica mogu zaista biti ponosni na tu investiciju koja oftamološkoj službi donosi konačno rad u primjerenim prostorima uz suvremenu dijagnostičku opremu, stvoreni su uvjeti da se pacijenti što manje zadržavaju u bolnici, a ono što je jednako važno bit će značajno skraćene i liste čekanja.

 

Na početku današnje svečanosti ravnateljica šibenske bolnice Sanja Jakelić i voditelj Odjela oftalmologije i optometrije Prim. mr. sc. Nikola Sušić, dr. med. predstavili su taj projekt i sve blagodati koje on donosi, a ravnateljica Jakelić je i zahvali svima koji su u njemu sudjelovali od projektanata i nadzora do svog užeg tima koji je na tome radio.

Dr. Nikola Sušić je podsjetio na stogodišnju povijest šibenskog očnog odjela  naglasivši da su  danas opremljeni najsuvremenijom dijagnostičkom aparaturom te da su već dulje vrijeme u regiji, ali i cijeloj Hrvatskoj prepoznati po operaciji katarakte, ali i nizu drugih zahvata. Godišnje izvedu preko 1 750 operacija, a od toga je čak 1 250 operacija katarakte.  Po tome su na petom mjestu u Hrvatskoj, čak i ispred nekih klinika.

 

 

Projektom je izgrađena nova zgrada dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije oftalmologije i dermatologije, modernizirane su postojeće trafostanice, nabavljen je MR uređaj te ostala suvremena medicinska i nemedicinska oprema.

Objedinjene postojeće i nove zdravstvene usluge ugovorenih dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija u novoizgrađenim i prilagođenim postojećim prostorima opremljenim suvremenom medicinskom i nemedicinskom opremom smanjit će broj prijema na akutne bolničke odjele i podići kvalitetu zdravstvene usluge stanovnika Šibensko-kninske županije.

" Završen je  kapitalni projekt u zdravstvenoj djelatnosti Šibensko-kninske županije koji je u cijelosti financiran iz europskih fondova. Otvaranje dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije iz djelatnosti oftalmologije i dermatologije te ostalih jednodnevnih kirurgija, kao i kupnja uređaja za magnetsku rezonancu i uređenje prostora za njegovo postavljanje, te izgradnja trafostanice sadržani su u projektu ukupne vrijednosti nešto veće od 46 milijuna kuna. Uređaj za magnetsku rezonancu kao i trafostanica u funkciji su još od prošlog ljeta, a prije petnaestak dana obavljena je i tehnička primopredaja nove zgrade dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije koja je opremljena najmodernijom opremom, rekla je u izjavi za medije  ravnateljica županijske Opće bolnice Šibenik dr. Sanja Jakelić.

Uz brojne uzvanike i šibensko-kninskog društvenog i političkog života svečanosti je bila nazočna predstavnica Ministarstva zdravstva dr. Jasmina Hlupić, koja je naglasila da izgradnjom moderne dnevne bolnice s kirurgijom županijska Opća bolnica Šibenik staje uz bok suvremenim zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj.

"Projekt je u sladu s nacionalnim planom razvoja bolnica u Hrvatskoj što podrazumijeva jačanje kapaciteta dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije uz postepeno smanjenje broja akutnih kreveta. Ovim projektom pacijentima s područja vaše županije, a i drugih sredina, omogućava se veća dostupnost i vrlo kvaliteta zdravstvena zaštita", istaknula je .

 

Posebno su zadovoljni djelatnici Oftamološkog odjela   i njihov voditelj dr. Nikola Sušić.

"Gotovo stotinu godina  naš ambulantni pogon bio je u neprimjerenim prostorima. Očni odjel bio je više-manje pristojno uređen, ali ambulante su bile u katastrofalnom stanju. U novoj dnevnoj bolnici objedinili smo očni odjel i očne ambulante i konačno smo pod jednim krovom, u jednom reprezentativnom prostoru s izvanrednom opremom.. Sada ćemo imati sve prostorne i tehničke uvjete i operirat ćemo u  dvije operacijske sale i na taj način  smanjiti liste čekanja za operaciju katarakte.  Više od 35 posto  pacijenata dolazi nam na operaciju katarakte iz  ostalih dalmatinskih županija.  Isto tako  dobili smo četiri ambulante koje će smanjiti  dužinu čekanje na oftamološke preglede. Zadnjih godina prego 95 operativnih zahvata izvodimo u jednodnevnoj kirurgiji i najveći broj dnevnih dijagnostika radimo u dnevnoj bolnici  prateći najnovije trendove svjetske medicine  za što manje akutnih  hospitalizacija", istaknuo je dr. Sušić.

 

 Uređaj za magnetsku rezonancu, koji je nabavljen u sklopu ovog projekta vrijedan je oko 8 milijuna kuna s PDV-om dok je za prilagodbu prostora za magnet, što se također financiralo iz europskih fondova, uloženo oko 800 tisuća kuna bez PDV-a. 

 

"Ovo je još jedan dokaz da korištenjem bespovratnih sredstva iz europskih fondova kroz različite projekte zapravo mijenjamo županiju. Projekt "Poboljšanje pristupa dnevnoj bolnici oftalmologije i dermatologije i ostalim dnevnim bolnicama i jednodnevnim kirurgijama Opće bolnice Šibensko-kninske županije" koji je otvorenjem dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije i formalno do kraja proveden, financijski govoreći samo je jedan dio ukupne mase sredstava u iznosu od oko 1,7 milijardi kuna koje smo do sada kroz razne projekte povukli iz europskih fondova. U ovakvim uvjetima bolnica će moći i racionalnije raditi i smanjiti troškove što je nama kao vlasnicima jako bitno, a naša je bolnica u tom cilju  na jako dobrom putu", prigodno je kazao šibensko - kninski župan Goran Pauk.  

Novu zgradu dnevne bolnice blagoslovio je šibenski biskup Tomislav Rogić. 

Iz kategorije: Vijesti