Datum objave: 07. Veljača 2020

IMENOVANJE RAVNATELJA JU NP KRKA / Uskoro presuda Upravnog suda na drugu tužbu dr.sc Ljiljane Zmijanović, je li ministar Ćorić u problemu?

Diana Ferić
Diana Ferić

Upravni sud u Splitu  treba bi do kraja ovog mjeseca donijeti presudu u vezi s drugom tužbom koju je podnijela dr.sc. Ljiljana Zmijanović  protiv Ministarstva zaštite okoliša zbog natječaja za ravnatelja Nacionalnog parka Krka pa je ta tema ponovno izazvala pozornost medija. Tako  Braniteljski portal koji od početka prati taj slučaj budući da je kandidatkinja Zmijanović i hrvatska braniteljica piše kako se ministar Tomislav Čorić nalazi u velikim problemima jer se njegovo ministarstvo našlo po drugi put na Upravnom sudu. Taj je sud već jednom ukinuo rješenje o imenovanju zbog nezakonitosti u provedbi natječaja i naložio ponavljanje postupka. No i novo rješenje krši Zakon o zaštiti prirode, ali i onaj o hrvatskim braniteljima, tvrdi jedna od kandidatkinja na natječaju dr.sc. Ljiljana Zmijanović.

Imenovanje Nelle Slavice za ravnateljicu Krke, tvrdi Ljiljana Zmijanović – nezakonito je. Kao kandidat s mjerljivo boljim stručnim referencama i doktorskom disertacijom iz područja upravljanja zaštićenim područjima, tvrdi, daleko je kvalificiraniji kandidat za čelno mjesto u nacionalnom parku.

"Netko je trebao reći poštujte izvrsnost, poštujte kriterije, poštujte reference" , ističe ona.
A poštovana nije ni prva sudska presuda.

U bitnome je sporan način na koji je Ministarstvo došlo do bodovanja i stvaranja bodovne liste koje je bila pretpostavka za donošenje odluke o odabiru najboljeg kandidata, naglašava odvjetnik Ljiljane Zmijanović, Branimir Zmijanović.

U Ministarstvu  presudu tumače drukčije. Sporno nije bodovanje, nego nepostojanje zapisnika. Iz odgovora Ministarstva zaštite okoliša i energetike ističu

"U bitnome, Upravni sud je utvrdio kako u izvješću o provedenom javnom natječaju za izbor i imenovanje ravnatelja od 6. veljače 2019. nije sadržana bilješka niti je sačinjen zapisnik o razgovoru s kandidatima", dodaje odvjetnik Zmijanović.

Slučaj imenovanja Nelle Slavice ispitao je i Državni inspektorat  i utvrdio  da je prekršen Zakon jer je Ljuljana Zmijanović kao nezaposlena  hrvatska braniteljica trebala imati prednost pri zapošljavanja. Donio je  rješenje kojim je ustanovljena povreda na koju se pozivamo u svom zahtjevu za provođenje inspekcijskog nadzora i takvu povredu vidi i sagledava kao razlog za otkaz ugovora o radu sadašnjoj ravnateljici,  JU NP Krka je na to rješenje uložila žalbu.

Aktualna ravnateljica Nella Slavica, pred kamere ne želi. Novinarima poručuje  tek - da se nije sama imenovala za tu poziciju.

 Upravni sud u Splitu trebao bi potkraj veljače dati konačan pravorjek o ovom slučaju.

Dr. sc. Ljiljana Zmijanović dokazala je da je  Koncepcija  razvoja JU NP Krka koju je imenovana ravnateljica priložila na natječaju  doslovno loše prepisani opći akti i planski dokumenti.

"Njezina “vizija”, stožerna misao koja vodi u promišljanje razvoja NP Krka, koju je nova ravnateljica integrirala u svoju Koncepciju, doslovno je prepisana iz Plana upravljanja (14. stranica), a dokument iz kojega je prepisana datira iz 2011. godine!", obrazlaže dr.sc. Zmijanović.

ovim slučajem je upoznat i predsjednik Vlade Andrej Plenković koji bi kao vrstan pravnik vrlo lako mogao razlučiti žito od kukolja, kako se to narodski kaže. No, Plenković se nije oglašavao , već je lopticu prebacio na resornog ministra Ćorića, umjesto da zatraži da se sve ispita te da se utvrde stvarne činjenice, jer kako tvrdi Zmijanović, Nella Slavica je doslovce “plagirala koncepciju” te je nitko za tu tvrdnju do sad nije demantirao, piše Braniteljski portal.

Iz kategorije: Vijesti