Datum objave: 06. Veljača 2020

ODRŽIVO RIBARSTVO KROZ EDUKACIJU / Pogledajte koje su delicije učenici TUŠ -a pripremili od plodova mora uključujući i ono što smatramo otpadom

Diana Ferić
Diana Ferić

Sudjelovanje u projektu LAGUR Galeba pod nazivom  SEA-Stainability učenici i nastavnici  Turističko-ugostiteljske škole Šibenik nastavili su zanimljivim događanjem  - osmišljavanjem i pripremom nekoliko jela od trilje i kozica, ali tako da iskoriste sve od njih, da nema otpada, a to je onda spojeno s drugim važnim projektom te škole nazvanim "Konobari kao zvijezde", sve pod budnim okom i "palicom" spiritusa  movensa tih školskih projekata - Senke Dodig, ravnateljica  TUŠ -a.  To je kulinarsko  interno natjecanje održano  u hotelu Panorama, a u ocjenjivanje su se uključili i njihovi  zaposlenici.

Na tomu što se tamo događalo zavidjet će sigurno mnogi, posebno ljubitelji kreativne gastronomije za koju ova škola odgaja i obrazuje svoje učenike.

 

Učenici su sa svojim nastavnicima Ljiljanom Burazer, Renatom Polegubić Vlaše, Biserkom Šmit i Nikolom Nimcem osmislili tri jela od trlje i kozica uz to što su kao desert poslužili tradicionalni zavajon, a učenici koji uče za konobare su pokazali svoje konobarska umjeća i to primjenjujući simultani bečki način posluživanja, predstavili su vinsku kartu i koje jelu sljubiti s kojim vinom.

Sudjelovale su  po tri ekipe kuhara i konobara. Menu se sastojao od   fileta trilje mariniranih u agrumima, grilanih ražnjića od kozica s ananasom, čipsa od kostiju trilja paniranih u brašnu od ljusaka kozica, polpeta od kozica sa šalšom i dvobojnom purom i zavajona.

"Smisao ovog projekta je edukacija o održivom ribarstvu i  gastronomiji, edukacija  potrošača kojima pokazujemo da se u kulinarstvu može iskoristiti gotovo sve  od  plodova mora i edukacija kulinarskih stručnjaka. To smo kulinarsko natjecanje iskoristili i za prezentaciju onoga što su naši učenici naučili u sklopu drugog projekta koji smo nazvali "Konobari kao zvijezde""; kaže Senka Dodig.

 

"Važno je istaknuti da su prema izvješću UN-ove Organizacije za prehranu i poljoprivredu (FAO) iz 2018.godine trlja i kozica  u "zelenom" odnosno imaju visoki indikator biomase što znači da ih još uvijek ima dovoljno u našem moru.  Ovom vježbom odnosno ovim natjecanjem pokazali kako učinkovito koristiti resurse tzv.zero waste metodom u gastronomiji ali smo pokazali i kako donositi odgovorne potrošačke odluke u pogledu konzumacije ribe koja se u Jadranu nalazi na održivim razinama i kojima pridonosimo da tako bude i dalje", ističe Bojana Paić, stručna suradnica na projektu.

TUŠ je do sada odradio tri od pet ugovorenih modula.

Učenici Turističko-ugostiteljske škole Šibenik (TUŠŠ) osim u ovom kulinarskom događanju u Panorami do sada su sudjelovali  na dvjema  izvannastavnim aktivnostima u sklopu projekta SEA-Staibability. Imali su terensku nastavu u Tribunju na temu otpada iz mora. Obrazovnu i znanstvenu podlogu ovoj izvannastavnoj aktivnosti dali su dvoje znanstvenika s Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita koji u svom radu istražuju kompleksnu tematiku otpada iz mora. Učenici su imali priliku čuti izlaganje dr.sc. Pere Tutmana te potom posjetiti Ribarsku luku Tribunj i upoznati se s infrastrukturom za otpad iz mora te s važnošću kočarica u čišćenju morskog dna od otpada.

Iz kategorije: Vijesti