Sidebar Menu

Datum objave: 21. Prosinac 2019

15. DOMOBRANSKA PUKOVNIJA / Obilježena 27. obljetnica domobranske pukovnije Petar Krešimir IV.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Obljetnica osnutka 15. domobranske pukovnije Petar Krešimir IV. obilježena je danas pored spomen obilježja poginulim, nestalim i umrlim šibenskim braniteljima na Baldekinu. Pukovnija Petar Krešimir IV. jedna je od najslavnijih postrojbi Hrvatske vojske. Na oltar Domovine živote je prinijelo 29 njenih pripadnika, a tijekom Domovinskog rata ranjeno je još 89 domobrana.

Pukovnija nastala je ustrojavanjem prve i druge domobranske bojne Šibenik, kako bi se osnažena uključila u aktivnu obranu prve crte bojišnice u vodičkom i skradinskom zaleđu. Druga bojna 14. kolovoza 1992. godine preuzela je prvu crtu bojišnice u vodičkom zaleđu, a prva bojna je dva dana kasnije preuzela bojišnicu u skradinskom zaleđu. Temeljem zapovjedi vrhovnog zapovjednika OSRH, 15. prosinca 1992. te bojne postaju sastavni dijelovi ustrojene 15. domobranske pukovnije čiji su zapovjednici tijekom Domovinskog rata bili bili Duško Krnić, Krunoslav Mazalin, Tihomir Budanko i Selimir Vukšić. Jezgru pukovnije koja je dobila ime hrvatskog kralja Petra Krešimira IV. činili su branitelji koji su prošli kroz postrojbe MUP-a i 113. šibenske brigade Hrvatske vojske.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.