Datum objave: 27. Rujan 2019

Feštom "Kod moje babe" danas počinje završni tjedan 22. Dana murterskog latinskog idra

Diana Ferić
Diana Ferić

Murterske Bakarice u suradnji s ekipom Bažokića danas će feštom pučkih tradicijskih običaja i težačke spize otvoriti završni tjedan 22. Dana murterskog latinskog idra. Manifestacija "Kod moje babe" već je dobro znana atrakcija koja privlači svojom originalnošću i izvornošću. Živi je to muzej na murterskoj rivi u kojem se. između ostaloga, uživa u pučkim jelima. Bakarice i Bažokići pripremili su prikaze starih zanata i vještina, zaboravljenih dječjih igara, druženja naših predaka nakon teška posla kao i obilje pjesme.
Fešta "Kod moje babe" počinje u 16 sati radionicom za djecu na Trgu Rudina i startom jedinstvene regate "Malo latinsko idro" u kojoj sudjeluju murterska djeca. Jedinstvena je to dječja regata koja ljepotom i vedrinom nema konkurenciju na Jadranu. Vrhunac je u 19 sati u živom muzeju na Velikoj rivi, a sve će završiti zabavom uz klapu "Bunari" na Staroj rivi.
Između regate "Malo latinsko idro" i fešte "Kod moje babe", u 17 će sati biti otvoren 62. Međužupanijski malonogometni turnir "Murter 2019.".
Program se nastavlja u subotu marendom na Staroj rivi u 9 sati. U 10 sati je memorijalni program "Sjećanje na željka Jerata" u kino dvorana “Žut”, u 11,30 sati je natjecanje u "armivanju" brodova (opremanju brodova za jedrenje) na Staroj rivi, a u 19 sati će biti održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Murter - Kornati na kojoj će biti potpisivana povelja o bratimljenju s gradom Slatina nakon koje će nastupiti KUD “Dika” iz Slatine i klapa "Sebenico" te odigrana finalna utakmica malonogometnog turnira.
U nedjelju, 29. rujna već u 9,30 sati služi se na Staroj rivi zakuska dobrodošlice, a u 10,45 sati kreće zavjetna procesija procesija sa Stare pijace i sveta misa u crkvi svetog Mihovila. Regata "Latinsko idro" starta u 15 sati, a 22. Dani latinskog idra, koji su počeli 7. rujna, završavaju večerom i feštom na Trgu Rudina uz klapu "Rišpet".

Fotografije: Mile Rameša
 

Iz kategorije: Vijesti