Datum objave: 23. Svibanj 2019

Otvorena je Galerija "Galera" u Ulici svetog Krševana

Diana Ferić
Diana Ferić

Otvorena je galerija "Galera" u Ulici svetog Krševana, prostor iznad hotela Heritage Palace u Šibeniku kvartu među starijim Šibenčanima poznatom i kao Galera.

Nova galerija koja će obogatiti umjetnički i kulturni život Šibenika otvorena je izložbom radovi članova već etablirane "Grupe 9".
-Ovo nije klasična izložba niti je njezin osnovni smisao izlaganje naših radova. Ona je nastala u sklopu projekta "Idemo do grada" i njezin je smisao oživljavanje povijesne jezgre Šibenika i obogaćivanje njenih sadržaja, kazao je Borko Čelar otvarajući to događanje, izražavajući tugu zbog toga što je danas preminuo Velimir Mihoković Miha jedan od rodonačelnika šibenske likovne scene.

Prostor pored palače Galera slabo je poznat Šibenčanima a za samu palaču vezane su različite priče, primjerice da su tu bili zatočeni znameniti šibenski pučki kapetani.

Umjetnici, članovi likovne udruge "Grupa 9" i njihovi gosti zauzet će Galeru na četiri dana, od 23. do 26. svibnja
i pretvoriti ga u mjesto susreta, ulicu umjetnika i kreativaca s izložbom na otvorenom, glazbom i tematskim radionicama. Također će za vrijeme trajanja akcije posjetiteljima dijeliti cvijeće i ekološki prihvatljive torbe za kupovinu s logom koje će posjetitelji na radionici slikanja na tekstilu moći i sami dodatno oslikati i ponijeti kao suvenir.
-Želimo istaknuti da će 25. svibnja u 12 satu i u Galeri nastupiti Roko Radeljak, nagrađivani drniški klarinetista poznat kao autor glazbe za šibensku 'Ledu', kazaoje Borko Čelar.

Sudionici likovnog dijela događanja na Galeri mahom su akademski obrazovani slikari grafičari dizajneri i pedagozi: Predrag Jokić, Silvija Sunara Čevid, Ante Bergam, Kristina Mihoković, Ivana Kovačić Skroza, Ana Polić Pavlinović, Zvonimir Vila, Katarina Urem, Duje Kođoman, Borko Čelar, Zdenka Bilušić i Antonija Modrušan, a izloženi su i radovi neočekivano i prerano preminulog Vladimira Mihokovića Mihe. Uz likovnu udrugu "Grupu 9", kao partner u akciji sudjeluje i Udruga "Kamenčići".

Uz to su, kao posebna zanimjivost,izloženi predmeti iz zbirke starina Zorana Mikuladnre Noe, koje je on prikupio iz napuštenih i zapuštenih šibenskih konoba i podruma.

U glazbenom dijelu programa otvaranja galerije "Galera" nastupili su Nina Lucija Petrina, Katarina Mileta i Lovre Tunaković, učenici šibenske glazbene škole Ivana Lukačića pod vodstvom profesorice Vanje Bošnjak.

Sutra su na programu "Galere" radionica terapijskog slikanja, (17 sati) koju vodi likovni terapeut, profesor Predrag Jokić i
slikarska radionica (17 sati) koju vodi akademska slikarica Lana Martinović Čala. Ta radionica nastavlja s radom 25. i 26. svivbnja kada će započeti u 11 sati.

Radionica staklenog mozaika bit će održana 25. i 26. svibnja s u 11 sati, a njena je voditeljica akademska slikarica Silvija Sunara Ćevid

25. i 26. svibnja u isto vrijeme (11 sati) započet će i radionica oslikavanja tekstila koju vode doktor modnog dizajna Duje Kođoman i akademska Grafičarka i pedagoginja Ana Polić Pavlino.

 

Iz kategorije: Vijesti