Datum objave: 05. Ožujak 2019

Šibenske maškare:Krnjo je bio anonimni gutač plastike koji nije završio u moru nego na Bikarcu

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenske maškare koje su održane danas uglavnom su bile vrtićke i školske, jer je bilo malo pojedinaca pod maskama i malo tematskih maškara izvan tog sustava. Posebne simpatije izazvali su predškolci obučeni u odore Šibenske narodne glazbe, ali i  članovi šibenske Udruge Aurore koji su se u invalidskim kolicima priključili maškaranoj povorci.

S obzirom da je Krnjo bio gutač plastike koji nije niti izgorio neko je nakon što je u njega ubačeno malo plastičnih boca odvežen u sortirnicu na Bikarac, kako ne bi zagadio more, ovogodišnje maškare nisu bile niti ispolitizirane iako su škole sa svojim tematskim maskama bile aktualne.

 

Tako su učenici Gimnazije Antuna Vrančića dočarali "doček vatrenih" u kojem je sudjelovala i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović,a njoj su bili posvećeni i kostimi Strukovne škole koji su predstavljali šminkere i frizere koji brinu o tomu da predsjednica bude uvijek lijepa i dotjerana tako da su hodali u špaliru oko nje, a kako je počela padati kiša odmah su je zaštitili da ne bi pokisnula. Ekonomska škola se referirala na Talijanske pretenzije prema Dalmaciji, a Industrijsko - obrtnička škola je dočara što znači brzi autobusni prijevoz. Medicinska škola je predstavljala Imunološki zavod sa cjepivima, Prometna škola moderne gadgete...

 

Među osnovcima bile su različite maske - leptiri, Mcdonaldsovi krumpirići, teška mehanizacija s bagerima i kamionima kao aluzija na velike građevinske radove u Šibeniku ....,a poslovičnu kreativnost pokazali su i svi vrtići.

 

 

Prvo mjesto u kategoriji srednjih škola osvojila je Industrijsko obrtnička škola sa svojim autobusnim prijevozom, među osnovnim školama najboljim su proglašene maškare OŠ Meterize koje su predstavljale tešku mehanizaciju, a Dječji vrtić Osmijeh je najboljim među vrtićima. Njihovi tematski kostimi nose zajednički naziv "Kad narastem bit ću dijete".

 

U maškaranoj povorci i ove godine su bili zapaženi predstavnici Farme Happy Horse u Dubravi koji su se obukli u policajce iz vremena kada su umjesto vozila imali konjske zaprege.
 

Iz kategorije: Vijesti
Označeno u: