Sidebar Menu

Datum objave: 13. Svi 2018

BLAGDAN GOSPE OD PLAČA - Spomen na Šibenčane čije je duše odnijela kuga

Diana Ferić
Diana Ferić

Danas je blagdan Gospe od plača, dan sjećanja na duše Šibenčana koje je u 16. i 17. stoljeća odnijela strašna epidemija kuge.

Spomen na te tragične dana kada je četvrti jahač Apoklipse harao Šibenikom tako nemilosrdno da je pomorio gotovo svo njegovo stanovništvo, čuva slika Čudotvorna Gospe od plača na glavnom oltaru šibenske katedrale. Ta slika Majke Božje koja je stajala na gradskim bedemima, prema predaji proplakala je 1635. godine.

Od tada traje povijest štovanja Majke Božje pod imenom Gospe od plača u šibenskoj katedrali koju Šibenčani slave svake godine 13. svibnja slave.

Slika Gospe koja je zaplakala nad sudbinom Šibenika, od 1640. godine nalazi se na glavnom oltaru katedrale sv. Jakova gdje su je postavili Šibenčani kao svoj vječni zavjet cijelog grada Gospi koja je proplakala nad sudbinom Šibenika donoseći mu svojim suzama vjeru, nadu i ufanje.

 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.
Saznaj više Prihvaćam