Datum objave: 10. Travanj 2018

NA DANAŠNJI DAN - Ukradena titula prava države Košarkaškom klubu "Šibenka"

Diana Ferić
Diana Ferić

Na današnji dan, u nedjelju 10. travnja 1983. godine, Predsjedništva Košarkaškog saveze Jugoslavije poništilo je utakmicu i oduzelo titulu prvaka države Košarkaškom klubu "Šibenka" nakon finalne utakmice s ekipom "Bosne" koju su u neviđenoj sportskoj drami dobili šibenski košarkaši zahvaljujući slobodnim bacanjima Dražena Petrovića.

Ta odluka izazvala je nezapamćen val nezadovoljstva i prosvjeda u Šibeniku. Reakcije Šibenčana, navijača i Uprave Šibenke bila su burne, žestoke i prkosne.

Šibenčani i sve šibenske političke organizacije i institucije uključujući i Općinski komitet Saveza komunista, stale uz svoj grad i klub podržalo je Predsjedništvo Košarkaškog saveza Hrvatske koje je zaključilo: "Šibenka" je prvak Jugoslavije za sezonu 1982./1983. Naslov prvaka Šibenka je izborila sportskim putem u 3. utakmici finala play offa odigranoj 9.travnja 1983. godine".

Predsjedništvo KSH nije stalo na tome nego je priopćilo još i ovo: Oštro osuđujemo ponašanje predsjednika i Predsjedništva KSJ koji su neposredno nakon utakmice naredili Natjecateljskoj komisiji da riješi žalbu Bosne ne dajući mogućnost da se utvrde sve potrebne činjenice. Predsjedništvo KSH je osudilo kampanju koja se vodi protiv Šibenke i Šibenika te naglasilo da su pojedini članovi Predsjedništva KSJ svojim neodgovornim izjavama potakli sredstva javnog informiranja, košarkaške klubove i sportsku javnost da se konfrontiraju.

Predsjedništvo KSH donijelo je u to vrijeme gotovo nezamislivo hrabre zaključke. Toj sjednici bili su nazočni i šibenski politički dužnosnici Dane Sekso predsjednik Skupštine općine Šibenik, Jere Slavica predsjednik Izvršnog vijeća SO Šibenik i Drago Kovač predsjednik OK SSRN.

Predsjedništvo KSJ šutke je prešlo preko bunta KSH, ali je reagiralo posredstvom Predsjedništava Sportskog društva Bosna i KK Bosna koja su cijeli problem svela na proglašavanje suca Ilije Matijevića i sportske dvorane na Baldekinu isključivim krivcem te zatražila da se Matijevića trajno udalji iz sporta, a šibenska dvorana kazni suspenzijom.

Prave dimenzije i značaj šibenskih prosvjeda zbog poništene utakmice nisu prošle nezapaženo. Neki analitičari odmah su uočili goleme političke dimenzije tog (ne)sportskog događaja.  Indikativan je tekst novinara I. Jurišića u kojem kaže: -Ove stupce posvećujem drugoj vrsti euforije strasti koja je kao stokraki polip ščepala funkcionere lokalnih društveno – političkih organizacija. Zgromi ih, obuzme kao sada šibenske. Shvatljivo je i logično da se predstavnici SFK i SIZ-a za fizičku kulturu Šibenika zajedno s košarkašima bore za pravdu, dokazuju da su igrom zaslužili trofej i titulu prvaka Jugoslavije. Ali čemu zajednička saopćenja Skupštine općine, Izvršnog vijeća, Općinske konferencije SSSN? Pogotovo okupljanje navijača i čitanje saopćenja. Mnoštvo Šibenčana (kažu da ih je bilo oko 2500) okupilo se na Poljani maršala Tita gdje su saslušali raport Izvršnog odbora kluba i svih društveno – političkih organizacija te govore (!) Drage Kovača, Dane Seksa i trenera Vlade Đurovića. Okupio ih je plakat zaljepljen preko dana, a potpisan od Kluba navijača Šibenke i što je najgore poziv je osvanuo na oglasnim mjestima znatno prije nego što je dobiveno službeno odobrenje za održavanje takvog skupa. Ovi potezi samo štete Šibenčanima. Euforično ponašanje, takvu vrstu veselja netko ipak mora obuzdati. Jer sve ima svoje granice.

Nad Šibenikom se dakle 10. travnju 1983. godine dogodio izravni sudar različitih vizija budućnosti Hrvatske i Jugoslavije čiji se temelji ispod prividne monolitnosti bratstva i jedinstva i hinjenog idolopoklonstva socijalističkim ikonama već uvelike raspadaju. Štoviše oko sportskih borilišta već su se počeli kopati rovovi za skori rat, raspada Jugoslavije i crtanje granica novih nacionalnih država. U tom kontekstu slučaj oduzimanja titule državnog prvaka Šibenki ukazuje se kao iznimno važan povijesni događaj, a svi njegovi akteri kao junaci pobjede u jednoj daleko većoj i važnijoj  utakmici od one koja se pretvorila u skandal nakon što je Dražen Petrović drsko siguran u sebe pogodio oba slobodna u posljednjim sekundama odlučujuće utakmice doigravanja košarkaškog prvenstva države koja će se raspasti u krvi i paklu rata.

 

 

Iz kategorije: Vijesti