Datum objave: 16. Ožujak 2018

NA DANAŠNJI DAN – Tučnjava i pucnjava zbog šampanjca u čast Deanne Durbin

Diana Ferić
Diana Ferić

Strojar Uljarske zadruge iz Murtera Mirko Furlan ranjen je hicem iz revolvera nakon tučnjave u šibenskom „Pick-baru“ do koje je došlo zbog šampanjca ispijenog u čast Hollywoodske glumice Deanne Durbin čiji je film „Ljubav se budi“ te večeri prikazan u kinu „Tesla“.

Bilo je to na današnji dan 16. ožujka 1941. godine.

Američku glumicu i pjevačicu Deanne Durbin u godinama između dva svjetska rata obožavale su Šibenčanke jer je glumila u nježnim, sentimentalnim i melodramatičnim filmovima u kojima je pokazivala svoj glumački dar, a još više raskoš svoga glasa i nadahnutu ljepotu interpretacije popularnih pjesama i opernih arija.

Deanne Durbin bila je popularna i među mlađim Šibenčanima koji su čuvali njene fotografije prožete tek blagom erotikom. Po svemu sudeći Deanne je u Šibeniku, a čini se i na otoku Murteru imala i neke svoje vatrene obožavatelje koji su nakon prikazivanja filma „Ljubav se budi“ u kinu „Tesla“, odlučili proslaviti taj događaj u šibenskom „Pick – baru“ u kojem se točio pravi francuski šampanjac.

Šibenska policija nije uspjela otkriti kako je došlo do svađe nakon koje je Furlana ranjen hicem iz revolvera.

Navodno je Furlan oduševljen filmom i Deannom Durbin naručio šampanjac, a kada ga je popio došlo je do prepirke s osobljem bara. Furlan je tvrdio da je šampanjac platio, a konobar da nije. Prema drugoj verziji Furlan se posvađao sa osobljem bara kada je vidio da mu žele naplatiti više boca šampanjca nego što je naručio i s društvom popio.

Svađa se počela pretvarati u obračun pa je Furlan, vidjevši da je vrag odnio šalu, skočio kroz prozor i potrčao niz ulicu, ali je na njega zapucao netko iz revolvera i teško ga ranio.

Šibenski liječnici uspjeli su spasiti život Mirku Furlanu, a policija je uhitila osoblje „Pick-bara“ među kojima je bilo i djevojaka. Po Šibeniku se pričalo da je na Furlana zbog ljubomore pucala možda neka od njih. Šibenska javnost uglavnom je bila na Furlanovoj strani jer „Pick-bar“ nije bio baš na dobrom glasu.

Film „Ljubav se budi“ u kinu „Tesla“ ostao je nakon tog događaja na repertoaru još punih sedam dana.
 

Video

Iz kategorije: Vijesti