Datum objave: 24. Siječanj 2018

NP KRKA: Obilježen 33. rođendan Javne ustanove „Nacionalni park Krka“

Diana Ferić
Diana Ferić

Javna ustanova „Nacionalni park Krka“, obilježila je danas 33. obljetnicu proglašenja Nacionalnog parka „Krka“.

Prije 33. godine odlukom Sabora tadašnje SR Hrvatske proglašen je Nacionalni park „Krka“ i utemeljena i Javna ustanova „Nacionalni park Krka“ koja čuva i štiti prirodnu i kulturno – povijesna bogatstva na dijelovima toka rijeka Krke i Čikole kao osobito vrijednom nacionalnim i svjetskom baštinom.

Tim povodom danas je u Gradskoj knjižnici Jurja Šižgorića predstavljen Zbornik radova sa znanstveno - stručnog skupa „Vizija i izazovi upravljanja zaštićenim područjima prirode u Republici Hrvatskoj: aktivna zaštita i održivo upravljanje u Nacionalnom parku 'Krka'“.
koji je bio održanog u rujnu 2015. godine u povodu tridesete obljetnice proglašenja Nacionalnog parka „Krka“.
Zbornik su predstavili dr. sc. Drago Marguš, stručni voditelj u JU „NP Krka", urednik zbornika, prof. dr. sc. Ivan Martinić, sa Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, i akademik Nenad Cambi.

U Zborniku, 55. knjizi u izdanju Javne ustanove „Nacionalni park Krka“, sabrano je 66 znanstvenih radova 134 autora koji su istraživali stanja prirodne i kulturne baštine, pitanja upravljanja, očuvanja te održivog gospodarskog razvitka NP „Krka“.

Krešimir Šakić, ravnatelj JU „Nacionalni park Krka“ istaknuo je u povodu obilježavanja 33. obljetnice Parka i Javne ustanove kazao je da svaka godina u razvoju parka ima svoj značaj, ali ako bi se trebao napraviti odabir dobrih i loših godina, prošla 2107. u konkurenciji je za jednu od najboljih u povijesti Krke.
-Štoviše, kazao je Šakić, - možemo je okarakterizirati kao izvrsnu. -NP Krku je u lani posjetilo gotovo 1,3 milijun, financijski rezultati su bolji nego ikada , a sve što smo zaradili, potrošili smo na dobrobit zajednice.

U glazbenom dijelu programa proslave 33. rođendana NP „Krka“ nastupila je ženska klapa „Skradinke“ iz Skradina.

 

Iz kategorije: Vijesti