Datum objave: 29. Rujan 2017

Izigrana Šibensko - kninska županija:Ministarstvo odobrilo izgradnju Centra za otpad u Lećevici

Diana Ferić
Diana Ferić

Unatoč tomu što se Šibensko – kninska županija protivi izgradnju Centra za zbrinjavanje otpada za splitsko područje u Lećevici, na granici sa Splitsko – dalmatinskom županijom ,Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja izdalo je lokacijsku dozvolu za taj centar.  Planirana je izgradnja u 14 faza, a za svaku pojedinačno se mogu izdavati građevinske dozvole.

Nakon što je prošao javni uvid, protiv ovog rješenja nije dopuštena žalba, ali se može pokrenuti upravni spor.

„Sada više ništa ne bi smjelo stajati na putu izgradnji Centra i konačnom zbrinjavanju otpada“, objavljeno je jučer.

 

"Voda koju pijete, Šibenčani, Splićani i ostali iz ovog dijela Dalmacija, čuva se u Lećevici. Ako šutite na ovo što se sprema ništa bolje niste zaslužili! Tajnik Ministarstva zaštite okoliša dr. Nikola Ružinski na Dan planeta Zemlje tvrdi da je centar strateški potencijal Hrvatske - a dobro se sjećamo da se upravo on prije deset godina zalagao da se na Skradinskom buku sagradi tvornica vode. To je srećom propalo, a sad je opet u akciji " upozorio je  na žalost pokojni  Ante Paško Maleš iz ekološke udruge "Zvona zagore" još prije deset godina. Ta je udruga  naručila niz istraživanja koja se pokazala da   gradnja Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici izravno ugrožava podzemne tokove i pitku vodu.

 

U tom kontekstu treba podsjetiti da je u veljači ove godine u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike održan je sastanak na kojemu su sudjelovali ministar Slaven Dobrović i šibensko-kninski župan Goran Pauk sa suradnicima.

Pauk je i tada upozorio na moguće probleme vezane uz lokaciju budućeg centra za gospodarenje otpadom Lećevica za Splitsko-dalmatinsku županiju. Riječ je o krškom terenu i području na kojemu su izvori pitke vode.

 

Skupština Šibensko-kninske županije i Općinsko vijeće Općine Unešić odavno su donijeli zaključke kojima se protive gradnji centra za gospodarenje otpadom na toj lokaciji, a sporenja oko toga traju gotovo 15 godina.


Premijer Andrej Plenković, Slaven Dobrović te ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević sastali u prvom dijelu ove godine u Šibeniku sa županom Šibensko-kninske županije Goranom Paukom i županom Splitsko-dalmatinske županije Zlatkom Ževrnjom i razgovarali su o Referentom centru za gospodarenje otpadom Lećevica. Ministar Dobrović je nakon sastanka kazao kako izgradnja centra u Lećevici na spašava situaciju na odlagalištu smeća Karepovac te kako netaknuta priroda možda nije najbolje mjesto za gradnju takvog centra. Tada su obećali da će se preispitati projekt u Lećevici.

 

„Premijer se upoznao s prijeporima koji postoje oko lokacije centra za gospodarenje otpadom Splitsko-dalmatinske županije u Lećevici i to je dobar pristup koji treba pozdraviti jer je bitno da se čuju svi argumenti, dobre i loše strane i da se to temeljito razmotri. Trebaju biti visoke podzemne vode da bi se ustanovila stvarna zona sanitarne zaštite. To je nužan preduvjet da bi se nastavilo s procedurom izgradnje centra u Lećevici. U svakom slučaju treba uvažiti prigovore koji dolaze iz Šibensko-kninske županije jer je neobična činjenica da su dva centra, Lećevica i Bikarac, geografski bliska, na udaljenosti manjoj od 30 kilometara. Važno je da se gradovi i općine, posebno u Dalmaciji, pomaknu s mjesta i da krenemo uspostavljati moderni sustav koji uključuje odvojeno prikupljanje - istaknuo je tada Dobrović.
Kazao je kako je proučio istraživanja koja podupiru teoriju da će izgradnja Centra za gospodarenje otpada u Lećevici utjecati na pitku vodu.

I

što se na kraju dogodilo? Sve je to zaboravljeno i Centar za gospodarenje otpadom u Lećevici za kojeg se opravdano sumnja da će zagaditi pitku vodu dobio je zeleno svjetlo! Da čovjek ne povjeruje. Stanovnici zagore  predvođeni svojom ekološkom udrugom "Zvona Zagore" još su prije desetak godina ustali protiv tog projekta te organizirali niz prosvjednih akcija u Šibeniku  i  Zagrebu.
 

Iz kategorije: Vijesti