Datum objave: 26. Lipanj 2017

VJEROVALI ILI NE:Vlakom od Osijeka do Šibenika 25,autom 5, a biciklom 20 sati

Diana Ferić
Diana Ferić

Akcija „Vlakom na more“ kojom su Hrvatske željeznice željele omogućiti jeftinije putovanje domaćim turistima iz kontinentalnih dijelova Hrvatske na more, otkrila je koliko je loša i neorganizirana hrvatska željeznička mreža.

Dok je u drugim zemljama željeznica najbrže i najjeftinije prijevozno sredstvo u Hrvatskoj to nije slučaj. Da je tako nije ni do sada bila tajna, ali je istraživanje „Jutranjeg lista“ razotkrilo da bi situacija bila smiješna da nije tragična.
Istina je Hrvatske željeznice su akcijom „Vlakom na more“ omogućile putovanje iz najudaljenijih sjeveroistočnih dijelova Hrvatske do mora za prihvatljivih 120 do 240 kuna. Problem je međutim u tome zbog disfunkcionalnosti pruga i neusklađenosti redova vožnje, putovanje, primjerice od Osijeka do Šibenika traje čak 25 sati, a putnici k tomu moraju i tri puta presjedati.


Put od Osijeka do Šibenika automobilom se prevaljuje za 5 do 6 sati, analitičari „Jutarnjeg lista“ izračunali su da će iz Osijeka u Šibenik prije stići prosječan biciklist nego vlak. Naime, putovanje biciklom na toj relaciji traje samo 20 sati.
Šibenik i osijek su u ovoj vjerovali ili ne analizi spomenut tek kao jedan od primjera jer situacija nije ništa bolja ni na drugim relacijama. Slavonci ni u najboljoj varijanti ne mogu do mora za manje od 13 sati. Putovanje vlakom od Varaždina do Splita traje 16 sati, a od Zagreba do Splita punih sedam i pol sati.


Slavoncima bi, po svemu sudeći, bilo najbolje putovati na more svatovskim zaprežnim kolima jer bi barem uživali, a i „gorivo“ za konje ih ne bi puno koštalo.
Hrvatske željeznice sve ovo opravdavaju podacima da u razvoj željezničke infrastrukture nije ništa ulagano tijekom zadnjih 15 godina te da su im strateški ciljevi moderan i učinkovit željeznički sustav te obnova kompletne infrastrukture čime će biti omogućeno putovanje vlakom 160 kilometara na sat. Tek tada će željeznica biti konkurentna autobusima i automobilima. Do tada oni koji žele jeftino putovati do mora moraju se naoružati strpljenjem.


Foto: www.FineArtAmerica.com & www.salarym.com

 

Iz kategorije: Vijesti