Datum objave: 19. Rujan 2016

Otvorena izložba "Vodice u objektivu ratnih izvjestitelja" uz prvu izvedbu "Ne plači Hrvatsko" u Vodicama

Diana Ferić
Diana Ferić

Povodom obilježavanja 25. obljetnice bitke za Šibenik i bitke za Vodice, u Gradskoj knjižnici u Vodicama otvorena je izložba „Vodice u objektivu ratnih izvjestitelja“. Prigodom otvaranja izložbe kantautor i trubadur, vodički branitelj Ante Matura Mat prvi puta je u Vodicama otpjevao svoju pjesmu „Ne plači Hrvatsko“, jednu od 10 najizvođenijih domoljubnih pjesama u novijoj hrvatskoj povijesti koja je nastala 1991. godine upravo u Vodicama u kojima je za nju snimljen spot u jeku ratnih zbivanja.
Izložba „Vodice u objektivu ratnih izvjestitelja“, kao što govori samo njeno ime, prikaz je dijela sačuvanih fotografija koje govore o ratnim stradanjima te doprinosu Vodičana u borbi protiv agresora, za slobodu i samostalnost Hrvatske.
Autori fotografija šibenski su i vodički ratni fotoreporteri Dario Perković, Vilson Polić, Radovan Goger i Stanko Ferić. Izložbu je organizirala Gradska knjižnica Vodice u sklopu prigodnih manifestacija posvećenih 25. obljetnici bitke za Šibenik u suradnji s braniteljskom udrugom „Ruža Hrvatska – Žirje“ s otoka Žirja, udrugom za čuvanje i promicanje zavičajne baštine „Volim Šibenik“ iz Šibenika te Državnim arhivom Šibenik i Hrvatskim memorijalno – dokumentacijskim centrom Domovinskog rata iz Zagreba.
Izloženo je 50 fotografija koje svjedoče što se u Vodicama događalo i kroz kakva su stradanja i iskušenja prošli Vodičani između1991. i 1995. godine.
U sklopu svečanosti otvaranja izložbe, Željko Šižgorić, predsjednik udruge „Ruža Hrvatska – Žirje“ upoznao je Vodičane s projektom proglašavanja otoka Žirja spomen područjem Domovinskog rata te naporima da se spašeni i obnovljeni topovi koji su 1991. godine dobili ime „Ruža Hrvatska“ vrate na Žirje i budu trajno izloženi kao spomenik hrabrosti i doprinosu žitelja Žirja, Vodica, Šibenika, Tribunja, Skradina, Rogoznice i drugih mjesta u borbi za slobodnu ne i neovisnu Hrvatsku.

 

Iz kategorije: Vijesti