Datum objave: 20. Studeni 2014

Studentski ured Studija energetike:Za Šibenik je volonterski radilo pedesetak znastvenika

Diana Ferić
Diana Ferić

Članovi Studentskog ureda dislociranog preddiplomskog sveučilišnog studija Energetske učinkovitosti o obnovljivih izvora u Šibeniku izrazili su na jučerašnjem sastanku zadovoljstvo što su uspješno odrađene sve faze osnivanja tog sveučilišnog studija za što je potvrda nedavna Odluka Senata Sveučilišta u Zagrebu o njegovom ustroju. Vjeruju da će uskoro početi i uređenje prostora u iNavis centru za što je zadužen Grad Šibenik te da će studij prve studente upisati u akademskoj godini 2014./2015.
 

„ Prema posljedjim informacijama konačno je izrađen Elaborat za uređenje i opremanje prostora u kojem se djelovati Studij, a uskoro će ga obići i predstavnici Sveučilišta te Fakulteta elektrotehnike i računarstva i Fakulteta strojarstva i brodogradnje koji su nositelj tog projekta. Izrađeni su i kriteriji za upis studenata tako da je sada na nama u Šibeniku raditi na njegovoj promidžbi, privlačenju kvalitetnih studenata te povezivanju s gospodarskim tvrtkama jer će prednost ovog studija u Šibeniku upravo biti ta veza znanosti i visokog školstva s tvrtkama koje ulažu u razvoj tehnologije“, istaknuo je Zvonko Pešić, voditelj Studentskog ureda.
 

Studentski ured osnovan jena poticaj bivših dekana FER –a i FSB –a Ivana Jurage i Nedjeljka Perića za čijih je mandata projekt pokrenut a ima koordinacijsku ulogu između svih partnera u projektu i institucija koje su u njega uključene. U njemu su predstavnici lokalne i regionalne samouprave, Instituta Ruđer Bošković i drugi znanstvenici, Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu gimnazije Antuna Vrančića i Tehničke škole u Šibeniku, medija, Županijske gospodarske komore te nekoliko pojedinaca, volontera

Članovi tog ureda složili su se da su za osnivanje Studija energetske učinkovitosti  posebno zaslužni Sveučilište u Zagrebu, FER-a i FSB-a, Instituta Ruđer Bošković, njihovih bivši i sadašnjih prvih ljudi, te pedesetak znanstvenika koji su volonterski radili na  njegovm programu tako značajno pridonijeli da Šibenik dobije takav prestižni studij. To se odnosi i na članove Inicijativnog odbora koji su prije pet godine sve pokrenuli iskrenuo vjerujući u to da Šibenik može i mora postati sveučilišni grad, a uz prof. Zvonka Pešića, vlasnika i ravnatelja šibenske privatne gimnazije s pravom javnosti to su u prvom redu prof.dr.sc. Tarzan Legović iz Instituta Ruđer Bošković i prof.dr.sc Ivan Zulimu s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu.


Odmakle su i pripreme za osnivanje druga dva studija u Šibeniku – studija zaštite okoliša i studija marikulture koja bi sa Studijem energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora bili začetak šibenskog sveučilišta. U stvaranju temeljnih preduvjeta za njihovo osnivanja sudjeluje zagrebačko sveučilište, Institut Ruđer Bošković, a u osnivanje studija marikulture bit će, vjerojatno, kao nositelj,uključeno Sveučilište u Osijeku.

 

.Na jučerašnjem sastanku  istaknuto je kako je nužno osigurati prostor za rad tog ureda kako bi on bio i „fizički vidljiv“ i kako bi prerastao u mjesto gdje će svi zainteresirani moći dobiti potrebne informacije, ali i iz kojeg će se preko svih komunikacijski kanala plasirati sve informacije vezane za osnivanje i rad  Studija energetsk učinkovitosti i obnovljivih izvora. Mr.sc. Petar Gardijan, marketinški stručnjak koji se samoinicijativno uključio u rad Studentskog ureda, istaknuo je kako taj dislocirani studij treba pretvoriti u prestižni brend i kod učenika izazvati pozitivne emocije i želju da se na njega upišu. Zaključeno je da će se gradonačelniku Šibenika dr. Željku Buriću uputiti prijedlog da se u takozvanoj narančastoj zgradi na Banju, namijenjenoj šibenskim udrugama, osigura prostor za rad tog ureda i da se u njemu zaposli jedna pripravnik koji bi obavljao sve operativne poslove. „Krajnje je vrijeme da krenemo u prezentaciju tog studija u javnosti, na lokalnoj, državnoj  i regionalnoj razini te da provedemo potrebne marketinske aktivnosti“, zaključio je  je prof. Zvonko Pešić.

 
 
 
 

 

Iz kategorije: Vijesti