Datum objave: 19. Studeni 2014

Udruga gradova:Porezna reforma pogoduje bogatima, a udara na standard djece, mladih, umirovljenika...

Diana Ferić
Diana Ferić

Nova porezna reforma osiromašit će gradove i općine, njome će profitirati građani s najvećim plaćama dok će djeca, mladi, umirovljenici, nezaposleni i socijalno ugroženi osjetiti pad životnog standarda jer će gradovi i općine imati osjetno manje novca za osnovno školstvo, vrtiće, socijalne kategorije i infrastrukturu, zaključili su čelni ljudi hrvatskih gradova na današnjoj zajedničkoj sjednici Predsjedništva i Skupštine Udruge gradova koja je održana u Zagrebu. Raspravljali su o položaju i perspektivi lokalne samouprave te regionalnom razvoju Republike Hrvatske u sklopu predložene porezne reforme.

U ime Grada Šibenika sjednici je prisustvovao zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta, a na sjednici su usvojeni zaključci i zajednička stajališta koja će biti upućena prema središnjim tijelima državne vlasti, Vladi i Saboru Republike Hrvatske te prema medijima.

Ukupni pad prihoda lokalne samouprave zbog izmjena poreza na dohodak iznosi približno 1.8 milijardi kuna, rečeno je na toj izvanrednoj sjednici.


„Gradovi i mi kao gradonačelnici smo ti koji se definitivno zalažemo za porezno rasterećenje privrede, zalažemo se za veće plaće naših radnika, ali jasno ukazujemo na činjenicu da će ovaj program i mjere koje su predviđene za 2015. najvećim dijelom utjecati na proračune gradova, općina i županija“, rekao je gradonačelnik Zaprešića i predsjednik Udruge gradova Željko Turk.

„Poreznom reformom će najviše profitirati oni s najvećim plaćama Ovakve porezne preinake se ne smiju raditi preko noći jer gradovi imaju svoje dugoročne strategije razvoja temeljene na proračunskim sredstvima, a koje ovakvim izmjenama dolaze u pitanje.“, rekao je zamjenik gradonačelnika mr.sc. Danijel Mileta.

„Ovim mjerama dolazi do daljnje fiskalne centralizacije, a ne decentralizacije. Ostajemo najviše centralizirana država u EU“, istaknuo je Turk, dodavši kako od državnih vlasti očekuje promjenu te jednoglasno u ime gradova izrazio nezadovoljstvo komunikacijom Vlade s udrugama gradova, općina i županija kada je u pitanju niz zakona koji su prije svega vezani za rad i život lokalne zajednice. Zato je zatražio sastanak Vlade RH i udruga o temama bitnim za život lokalne uprave u godini koja slijedi.

Kompenzacijske mjere koje je država predložila iznose ukupno 395 milijuna kuna (230 milijuna promet nekretninama, 150 milijuna kuna eksploatacija mineralnih sirovina i najviše 15 milijuna kuna sa zaštićenih područja prirode).

"Udio države u porezu na dohodak prije reforme iznosio je 15,5 posto (fond izravnanja 15,5 posto), a nakon reforme iznosi 17,5 posto (fond izravnanja 16 posto, kapitalni projekti 1,5 posto) uvećan za 100 posto prihoda od poreza na dohodak od kamata na štednju", kažu u Udruzi. Tvrde kako podržavaju porezno rasterećenje plaća građana, suglasni su s potrebom ravnomjernijeg razvoja Hrvatske, no izražavaju nezadovoljstvo u komunikaciji s Vladom i traže koordinacijsko tijelo na kojem će se raspravljati buduće reforme.


U odnosu na predloženi paket zakona od državnih vlasti očekuju niz mjera pomoći koje bi uključivale promjenu udjela u porezu na dohodak na teret fonda izravnanja, ukidanje namjene komunalne naknade u 40 posto iznosa naknade, uz preispitivanje odluke o izuzeću državne imovine od plaćanja komunalne naknade, povećanje dozvoljene stope poreza na kuće za odmor te povećanje dozvoljene stope poreza na potrošnju na pet posto te niz drugih mjera.

 

Iz kategorije: Vijesti