Datum objave: 13. Studeni 2014

Mirko Radak: Stanje u TLM -u je dramatično, potpredsjednik Vlade Grčić zaustavio kredit

Diana Ferić
Diana Ferić

Kredit od 10 milijun eura, koji je za nabavu obrtnih sredstava TLM Aluminiju trebala odobriti Hrvatska banka za obnovu i razvoj bio je gotova stvar, ali ga je stopira potpredsjednik hrvatske Vlade Branko Grčić, ustvrdio je na današnjoj konferenciji za novinare Mirko Radak, predsjednik šibenske stranke umirovljenika pozivajući se na pouzdane izvore. Po njegovim izjavama TLM je podijelio hrvatsku Vladu jer je kazao i kako je, s druge strane, kredit zdušno zagovarao ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, a da je premijer Milanović isprva bio za to, a onda se oglušio pa čak i na nekoliko pisama koje mu je uprava TLM Aluminija uputila.
 

 

Radak je stanje u TLM –u, o čemu se već danima govorio, nazvao dramatičnim, a izrazio je i bojazan da bi se njegovim gašenjem Šibenik mogao pretvoriti u „grad duhova“. Ocijenio j da to poduzeće prolazi najteže dane u svojoj više od 70 godina dugoj prošlosti, prozvao je i saborske zastupnike i sve ostale zbog toga što na to ne reagiraju, a Petra Baranovića jer je reagirao tek sada,a ne dok je bio u HNS –u odnosu koaliciji na vlasti. „Bo sam i dilemi da li šutjeti ili puknuti ili se oglasiti. Međutim nisam čovjek koji prelazi preko takvih stvari“, objasnio je razloge svog istupa u javnost dodajući kako s e taj problem itekako tiče i stranke umirovljenika.

 

Podsjetio je da TLM ne može proizvoditi jer nema novca za nabavu sirovina nakon što je prestala suradnja s mostarskim Aluminijem. Osuđeni su na kupnju aluminija na za njih sada novim tržištima, a svi proizvođači traže avansno plaćanje ili jamstvo neke jake banke, etablirane banke. „Kredit HBOR je kratkoročno rješenje da se to premosti. Isprva su trebali dobiti 20 milijuna eura, pa 15 milijuna eura, pa na kraju 10 milijuna eura, a sada je i to stopirano. Ekonomisti s kojima sam razgovarao kazali su mi da je nečuveno i to što jedna banka za takav kredit traži jamstvo neke druge banke. Ako se proizvodnja ne pokrene lako može doći do stečaja, a nitko ne vodi računa o tome da TLM na taj način može u propast odvesti i Jadransku banu kojoj, na račun kratkoročnih pozajmica, duguje oko 100 milijuna kuna“, istaknuo je Radak.
 

Radak je upozorio da uskoro istječe sedmogodišnji kupoprodajni Ugovor između vlasnika TLM –a i države te pozvao sve, od predstavnika vlade do lokalnih dužnosnika i saborskih zastupnika, da sjednu za stol i proanaliziraju tko je, a tko nije ispunio obveze. „ Pompozna kupnja TLM –a od strane Hrvatskog konzorcija se vrlo brzo rasula kao mjehur od sapunice. Dalekovodi su otišli u stečaj, a direktor u zatvor, slično je i s Konstruktorom. Mostarski Feal s podnio podlo. Donio je u TLM isluženi stroj, a u Mostaru je razvio posao kao izravnu konkurenciju TLM –u. Ostali su samo Pećinovski i Zagrebmontaža. Bilo bi jako dobro da Zagrebmontaža ostane u strukturi vlasništva TLM –a. Ta je tvrtka puno napravila za Šibenik i uložila veliki kapital, ali jedno je trgovati zemljištem, a drugo bavit se proizvodnjom“, kazao je Radak.

 
 
 

 

Iz kategorije: Vijesti