Datum objave: 25. Kolovoz 2014

Danijel Mileta: "Šibenski turizam ne temelji se na lijepom vremenu, već na kulturnoj baštini"

Nina Medić
Nina Medić

„Šibenik ima četiri nebrušena bisera odnosno četiri dijamanta od koji je tek jedan izbrušen ovo ljeto, drugi se počinje brusiti, iza njega i treći, a četvrti je tvrđava sv. Nikole koji će zahtijevati najviše sredstava i koja je nominirana za UNSECO listu svjetske kulturne baštine. Biser na kojem danas stojimo, tvrđava Barone je projekt rađen u suradnji s udrugom Juraj Dalmatinac s kojima Grad Šibenik ima izvrsnu suradnju, a imati će je i na ostalim tvrđavama“, kazao je Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika Šibenika na današnjoj press konferenciji održanoj na tvrđavi Barone povodom raspisivanja postupka javne nabave za uređenje te tvrđave.

„Šibenik je raspisao javnu nabavu za tvrđavu Barone, to se dakle odnosi na građevinske radove i uređenje okoliša na samoj tvrđavi. Procijenjeni iznos radova je oko 5.050.000 kuna.  Kako je ovo zaštićeni spomenik kulture svi izvođači moraju imati dozvolu Ministarstva kulture da mogu izvoditi radove na zaštićenim objektima. Ponude se otvaraju 23. rujna u podne, što je dakle rok za dostavu ponude izvođačima i ovom prilikom pozivamo sve da se jave kako bi na vrijeme mogli i ova tvrđava bila predstavnik Šibenika na turističkoj karti“, kazao je Matija Bumbak, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika.

Na tvrđavi Barone tako bi već sljedeće godine u ovom vrijeme trebao zaživjeti gastro-kulturni centar, objekt u kojem će biti prezentirana ponuda domaćih proizvođača, posebice malih Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, zatim je na tvrđavi predviđen i ugostiteljski objekt iz kojeg će posjetitelji moći uživati u pogledu na grad Šibenik, zatim virtualni muzej u kojem će posjetitelji imati priliku vidjeti što se događalo u periodu kada su se odvijale borbe s Turcima, kako je Šibenik u to doba izgledao te kako su izgrađene tvrđave.

Uz Danijela Miletu i Matiju Bumbaka na press konferenciji je bio i Nikola Grubić, predsjednik Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac. „Društvo je osnovano prije tri godine s ciljem da se što prije krene s pripremnom dokumentacijom kako bi se tvrđave počele uređivati. U manje od godinu dana napravljena je pripreman dokumentacije za tvrđavu Barone te smo u suradnji s Gradom uspjeli aplicirati projekt i dobiti sredstva. Danas se tako nalazimo ovdje da bi otvorili natječaj za izvođenje radova. Društvo nije stalo na ovoj tvrđavi već smo krenuli i u izradu dokumentacije za sv. Ivana te je napravljeno idejno rješenje za tu tvrđavu i to prvi puta u povijesti u suradnji s građanima. Izrada dokumentacije je pri kraju te će kroz mjesec dana biti gotov glavni i izvedbeni projekt. Također nismo stali ni na sv. Ivanu već smo napravili i geodetski snimak tvrđave sv. Nikole iz kojeg možemo napraviti 3D model. Sve tvrđave su na području Šibenika i dio su fortifikacijskog sustava te stoga društvo Juraj Dalmatinac smatra da moraju bit pod jedinstvenom upravom, a svi novci moraju se reinvestirati nazad u tvrđave i gradsku Jezgru,“smatra

Danijel Mileta je iskoristio priliku da kaže kako je projekt tvrđave Barone tj. tvrđave Šubićevac dio jedne šire šibenske priče, točnije strategije razvoja grada. „Šibenik više nema industriju i proizvodne pogone kao što je imao prije rata. Rat i gospodarska kriza su učinili svoje. Vidite na primjeru Ikee koliko je potrebno državnog novca i novca lokalne samouprave da se otvori jedno radno mjesto. Grad Šibenik ima proračun od 200 milijuna kuna, ima najveću gospodarsku zonu u republici Hrvatskoj, imamo jako dobre povoljne uvjete za gospodarstvenike, međutim to očito nije dovoljno u ovim vremenima. Stoga se Grad Šibenik uz privlačenje investitora i spoznaju da će teško više ikad imati industriju kao prije, okreće onome u čemu može imati svoju konkurentsku prednost, a to je turizam. I to ne turizam koji se temelji na lijepom vremenu, nego turizam temeljen na povijesnoj baštini.“

 

Iz kategorije: Vijesti