Datum objave: 30. Svibanj 2014

Antonia Trichopoulou, najveći autoritet za mediteransku prehranu u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Znanstveno dokazana dobrobit koju na ljudsko zdravlje ima mediteranska ishrana ne može se pripisati samo zdravim namirnicama i nutrijentima nego i načinu na koji se jela pripremaju , ali i načini na koja se jedu, a to je u društvu , naglasila je, uz ostalo, prof. Antonia Trichopoulou, jedna od najisaknutijih stručnjaka za mediteransku prehranu u svijetu, inače predsjednica Helenske naklade za zdravlje i profesor emeritus Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Ateni, na Prvom znanstvenom skupu o mediteranskoj prehrani koji je jutros počeo u Solarisu. Okupio je eminentna svjetska imena na području prehrane i njezinu utjecaja na zdravlje iz Italije, Švedske, Velike Britanije, Španjolske i Hrvatske.
 

 

Profesoricu Trichopoulou smatraju najvećim autoritetom za mediteransku prehranu u svijetu i vrlo je ugodno iznenađenje što je došla na taj prvi znanstveni skup o toj temi. Po njezinim riječima mediteranska prehrana nije samo hrana nego način života . Predstavila modificirane piramide zdravlja koje su ustanovili znanstvenici na temelju znanstvenih istraživanja ,a koje s e temelje upravo na modelu mediteranske prehrane. Apelirala je i da se za takav način prehrane i način života prenese na djecu i mlade jer bez toga, kazala je neće biti ni Mediterana ni mediteranskog naslijeđa.
Taj je znanstveni skup otvorio šibenski gradonačelnik dr. Željko Burić koji je kazao kako smo desetljećima zanemarivali svoju tradiciju u koje spadaju i mediteranska prehrana i način života,a izrazio je i nadu da će središte festival s„Okusi Mediteran“ i znanstvenog skupa o mediteranskoj prehrani i sljedećih godina biti u Šibeniku.
 

 

Skup su pozdravili i prof.dr.sc. Željko Krznarić, predsjednik Hrvatskoj liječničkog zbora i Ingrid Badurina Danielsson, projekt direktorica Festivala i Prve međunarodne konferencije „Okusi Mediteran“. Kako je uvrštavanje Hrvatske , kao zemlje mediteranske prehrane, na listu Svjetske nematerijalne baštine UNESCO –a veliko priznanje i da ju je to potaknulo da organizira tu konferenciju. Cilj te manifestacije je promovirati Mediteransku prehranu odnosno mediteranski način života kroz hranu, tradiciju, kulturu, proizvode i društvene običaje kako bi se očuvalo bogatstvo tog naslijeđa i odredile smjernice budućeg razvoja Hrvatske.

Skup traje danas i sutra.

Iz kategorije: Vijesti