Datum objave: 29. Svibanj 2014

FOTO: Okusi i mirisi Mediterana preplavili kuhinju Turističko-ugosititeljske škole

Nina Medić
Nina Medić

Početak manifestacije 'Okusi Mediteran' ispunio je danas kuhinju za praktikum u šibenskoj Turističko-ugostiteljskoj školi opojnim mirisima i okusima Mediterana, a glavna zvijezda kuhinje bio je poznati francuski chef Olivier Grouard,  koji trenutno radi kao chef francuskog ambasadora u Turskoj.

Početak manifestacije 'Okusi Mediteran' poklapa se s Danima otvorenih vrata Turističko-ugostiteljske škole pa je zbog toga vladala još veća gužva.

„Jako smo sretni što je upravo naša škola ugostila vrhunskog chefa. On nam nije htio otkriti što točno danas sprema, to će biti iznenađenje. Mi samo vidimo da ima puno ribe i povrća, ali nitko osim njega ne zna što će točno ispasti. Dio učenika asistira Grouardieru što će im biti jako korisno iskustvo,a ostatak učenika će u hodniku škole demonstrirati stečena znanja i vještine u flambiraju, pripremanju kave i koktela. Učenici hotelijeri su pripremili izložbu maturalnih radova na temu promocije Šibenika i Šibensko-kninske županije“, otkrila je Senka Dodig, ravnateljica Turističko-ugostiteljske škole.

„Zapravo ni sam ne znam što točno danas spremam. Odabrao sam sastojke koji su mi se svidjeli; svježu ribu i povrće, a vidjet ćemo što će na kraju ispasti. Kod pripremanja jela inače ne volim komplicirati, jednostavna jela su mi najdraža“, rekao je chef kojem je ovo deveti posjet Hrvatskoj. „Oduševljen sam vašom zemljom, posebno mi se sviđa vaša hrana, a najviše riba i vino!

Ingird Badurina, direktorica projekta 'Okusi Mediteran' naglašava kako im je jedan od ciljeva manifestacije promovirati zajedništvo: „Želimo da mediteranska hrana okupi ljude za stolom ne samo da jednu, nego da jedu zajedno. Također, bitno je da mlađe generacije nauče što je zapravo mediteranska prehrana i da je to budućnost ovog kraja. Zato smo danas u Turističko-ugostiteljsku školu doveli jednog mladog, ali iznimno uspješnog chefa od kojeg učenici mogu puno naučiti. Posebno mi je drago da je naš projekt 'Okusi Mediteran' prepoznao Grad Šibenik, a prva osoba koja je imala pozitivno mišljenje o njemu je Petar Mišura, iz Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika.

„Ovo je samo prvi korak, a sljedeći korak je otvaranje Kuće Mediterana, institucije koja će promovirati i materijalnu i kulturnu baštinu. Bit će to jedinstven spoj gastronomije i turizma na našem području. Taj projekt , za kojeg smo dobili podršku Ministarstva, mislimo aplicirati na natječaj za dobivanje sredstava iz Europske unije te u sljedeće tri do četiri godine izgraditi takvu instituciju“, kazao je Mišura.

 

U hodniku škole, učenici drugih razreda Turističko ugostiteljske škole različitih usmjerenja okazivali su svoja zanja i vještine. Učenice Ivana Matikov i Tonka Klarin tako su demonstrirale  tehniku flambiranja za koju kažu da je nije tako teško naučiti, treba samo biti oprezan s doziranjem alkohola. Šime Knežević, pokazao je što sve treba znati za pripremiti dobar koktel, dok su za šankom Franko Rončević i Ivan Zrnić, demonstrirali umijeće kuhanja kave.

Iz kategorije: Vijesti