Datum objave: 17. Travanj 2014

U Kninu predstavljeni rezultati projekta 'Socijalno uključivanje kroz zapošljavanje'

Nina Medić
Nina Medić

Centar za socijalnu inkluziju Šibenik jučer je u Kninu u prostorijama Ureda Hrvatske Gospodarske Komore za područja od posebne državne skrbi, predstavio rezultate 2-godišnjeg projekta „Socijalno uključivanje kroz zapošljavanje“ (Social inclusion through employment). Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 132.000 eura. Europska unija financirala je projekt s oko 110.300 eura u sklopu Programa Europske unije za Hrvatsku IPA 2009 “Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva za provedbu pružanja inovativnih socijalnih usluga u područjima od posebne državne skrbi”. Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske sufinancirao je projekt sa 17.200 eura. Centar za socijalnu inkluziju Šibenik financijski je doprinio projektu s 33% radnog vremena voditelja projekta, a Udruga invalida Sv. Bartolomej Knin s 50% radnog vremena stručnog koordinatora.

Cilj projekta bio je povećati socijalnu uključenost odraslih osoba s intelektualnim teškoćama zapošljavanjem na otvorenom tržištu rada korištenjem modela zapošljavanju uz podršku. Projekt se provodio na području grada Knina i Zadarske županije od 05.05.2012. u partnerstvu s Udrugom invalida Sv. Bartolomej Knin.

Rezultate projekta predstavili su Marija Alfirev, ravnateljica Centra za socijalnu inkluziju Šibenik, Josip Blažević, predsjednik Udruge invalida Sv. Bartolomej Knin, Jelena Kenđel, koordinatorica projekta, te sami korisnici. Među sudionicima bili su predstavnici Grada Knina, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, medija, poslodavci, korisnici i članovi njihovih obitelji.

Tijekom protekle dvije godine educirana su dva tima zapošljavanja uz podršku (jedan u Kninu i jedan u Zadru).

Članovi tima su pružili podršku 40-tak osoba s intelektualnim teškoćama i članovima njihovih obitelji kako bi ih osnažili za uključivanje u otvoreno tržište rada, kontaktirali su 50-tak poslodavaca s područja Zadra i Knina, izvršili su procjenu i pripremu za rad na 17 radnih mjesta u Kninu i Zadru .

Opremljen je i s radom je započeo radni centar u Kninu. U radnom centru 17 korisnika svakodnevno izrađuje dekorativne i uporabne predmete uz podršku radnih asistenata namijenjene prodaji.

U redovnim radnim uvjetima zaposleno je 17 korisnika (neki od poslodavaca su dm, Komunalno poduzeće doo Knin, Čistoća i zelenilo doo Knin, Nasadi doo Zadar, DV Klokan Zadar,…) uz podršku radnih asistenata, a 21 korisnik polazio je komunikacijske radionice u Zadru i Kninu čiji je cilj bio poboljšati vještine traženja posla i očuvanja radnog mjesta i učinkovito komuniciranje na radnom mjestu, 11 korisnika polazilo je kompjuterske radionice u Kninu čiji je cilj bio poboljšati vještine korištenja računala u svrhu traženja posla.

Poslodavci i javnost sustavno su informirani o mogućnostima zapošljavanja uz podršku prvenstveno putem tiskanih brošura o zapošljavanju uz podršku i dizajniranom web stranicom www.inkluzija-sibenik.hr, te povremenim izvještavanjem u lokalnim i nacionalnim medijima o aktivnostima projekta

Osim samih rezultata, sudionici završne prezentacije imali su priliku pogledati i film „Hoću i mogu – made in Šibenik“ autora Šime Strikomana o zapošljavanju osoba s intelektualnim teškoćama.

Na kraju prezentacije, sami korisnici projekta, osobe s intelektualnim teškoćama predstavile su okupljenima svoje viđenje važnost zaposlenja i socijalnog uključivanja kroz kratku predstavu koju su sami osmislili. Poruka predstave  - „Ja to hoću, ja to mogu!“ na vrlo je znakovit način pokazali svim okupljenima njihovu želju za uvažavanjem i aktivnim doprinosom društvu u kojem živimo. 

Iz kategorije: Vijesti