Datum objave: 21. Ožujak 2014

Pridružite se obilježavanju Dana Downovog sindroma oblačenjem različitih čarapa!

Nina Medić
Nina Medić

Ako ste danas vidjeli nekog da hoda gradom u različitim čarapama, to nije znak nespretnosti već solidarnosti s osobama koje boluju od Downovog sindroma.  Naime, danas se obilježava Svjetski dan Down sindroma čiji su simbol šarene čarape. Šarenim čarapama iskazuje se solidarnost s osobama s Down sindromom te podržava njihova borba da se integriraju u društvo.

U znak potpore osobama s Down sindromom HRT je pokrenuo akciju šarenih i različitih čarapa. Pozivaju sve građane da obuku šarene čarape i/ili različite čarape, fotografiraju ih i objave na Facebook stranici emisije 'Hrvatska uživo'. Sve fotografije bit će objavljene u današnjoj HRT-ovoj emisiji.

Današnji dan prilike je da se upozori na značajne poteškoće s kojima se još uvijek u Hrvatskoj susreću osobe s Downovim sindromom i njihovi roditelji.

Prema Izvješću o osobama s invaliditetom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz siječnja 2013. godine, u Hrvatskoj živi 1.528 osoba s Down sindromom, od toga u Šibensko-kninskoj županiji njih 39. U Šibenskoj Udruzi za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Kamenčići ima petero osoba s Downovim sindromom. Troje od njih su odrasle osobe sa završenom srednjom školom, a dvoje ih uz pomoć asistenta pohađa osnovnu školu.

„Bitno je naglasiti da iako su osobe s Downovim sindromom dosta društvene, drage i tople, a dosta njih uspijeva i završiti školu, one nisu sposobne za sasvim samostalan život. Žalosno je što oni nemaju punu invalidninu i što njihovim roditelji još muku muče dokazujući kako i oni zaslužuju određena prava. Na ovaj način njih se obespravljuje, a njima treba podrška u svemu.“, upozorila je Sonja Ninić Ševo, predsjednica udruge Kamenčići.

Korisnica udruge Kamenčići Blanka ima Downov sindrom, no uspješno je završila  srednjoškolsko obrazovanje i stekla zvanje polukvalificiranog krojača, ali zbog školovanja nikad nije imala potpuni status invalida te je sva naknada koja prima 500 kuna za dječji dohodak.

Oko 62 posto vještačenih osoba s Down sindromom u sustavu socijalne skrbi ima potrebu za punim opsegom tuđe njege i pomoći.  Oko 55 posto osoba s Down sindromom su djeca i mladi do 19 godina, podjednako oba spola, što pokazuje da je Republika Hrvatska izuzetno poboljšala zdravstvenu skrb građana s Down sindromom i omogućila im dulji životni vijek, posebno kroz operativne zahvate srca na koju su djeca s Down sindromom upućivana kao i sva druga djeca, što nije bio slučaj prije 15-ak godina.

Prosječno jedno od 650 novorođene djece rađa se s Downovim sindromom. Taj poremećaj sprječava normalni tjelesni i mentalni razvoj djeteta. Down sindrom smatra se jednim od najčešćih genetskih odstupanja pri kojem postoji višak jednog ili dijela jednog kromosoma što uzrokuje različite probleme u psihofizičkom razvoju djeteta.

U Hrvatskoj je trenutno 68 djece s Down sindromom potpuno integrirano u redovni obrazovni sustav (64 u osnovnu školu i 4 u srednju školu), dok je 30-ak djece ušlo u djelomičnu integraciju. Ulazak i dobivanje mogućnosti školovanja u redovnom obrazovnom sustavu ovisi o dovoljno ranoj stručnoj intervenciji (edukacijsko-rehabilitacijskom tretmanu) koju je dijete prošlo, stečenim vještinama i znanju, te o pripremljenosti za školu, piše Index.

Kod nas se još uvijek najznačajnijim kriterijem ulaska u obrazovni sustav smatra kvocijent inteligencije osobe što, ističe udruga, u nekim od zemalja EU već duže vrijeme nije kriterij ulaska. Ulazak ovisi i o otvorenosti i mogućnosti škole za uključivanje djeteta s Down sindromom.

Međunarodni dan osoba s Downovim sindromom obilježava se 21. ožujka od 2006. godine.

Iz kategorije: Vijesti