Datum objave: 20. Ožujak 2014

NP Krka, Solaris i Hrvatske šume u Lozovcu sade 5 tisuća stabala

Nina Medić
Nina Medić

Akciju pošumljavanja opožarenog područja u Lozovcu, pod nazivom'Posadi stablo' kojoj je cilj podizanje svijesti o važnosti očuvanja šumskih ekosustava počeli su provoditi Javna ustanova Nacionalni park Krka u suradnji s Hrvatskim šumama i Solarisom.

„Lozovac je naš najpopularniji ulaz u Nacionalni park Krka kroz koji godišnje prođe oko pola milijuna posjetitelja , a ovom akcijom pošumljavanja taj dio dobiti će na atraktivnosti. Također  akciji pošumljavanja moći će se pridružiti i lokalno stanovništvo Lozovca čime se nadamo podići razinu svijesti o važnosti zaštite prirode i promicanju održivog turizma“, rekao je Tonči Restović, ravnatelj Javne ustanove NP Krka na današnjoj press konferenciji.

Projekt 'Posadi stablo', inače najveći projekt pošumljavanja u Hrvatskoj u zadnjih 10 godina, predstavljen je već na turističkim sajmovima u Beču i Munchenu gdje je izazvao veliki interes posjetitelja. Akcija sađenja stabala početi će na jesen, dok će se odmah krenuti s radovima pripreme tla za sadnju. U cijeli projekt biti će uključena i djeca iz ekološki osviještenih vrtića i škola na području Šibensko-kninske županije koji će izrađivati pločice s imenima za svako stablo i na taj način ih personalizirati.

„Posebno nam je drago što su ovu akciju i važnost njegovanja šuma prepoznali i u nju se uključili i drugi sudionici. Na ovaj način obilježit ćemo i Svjetski dan šuma koji se slavi sutra,  21.ožujka. U sklopu akcije planiramo posaditi 5 tisuća sadnica primorskog bora i pinije na površini tri hektara. Troškove nabave sadnog materijala i troškove pripreme tla snosit će Hrvatske šume“, najavilaje Ljiljana Klarić, upraviteljica Šumarije Šibenik.

Katarina Lilić, izvršna direktorica Solarisa d.d, naglasila je važnost ekologije u turizmu i istaknula kako je priroda najznačajniji resurs turizma u Hrvatskoj. „Upravo je nama u Solarisu briga o okolišu jako bitan segment poslovanja kojem posvećujemo posebnu pažnju.“

Svjetski dan šuma obilježava se 21.ožujka od 1971. godine kako bi se ukazalo na važnost šuma kao najsloženijeg ekosustava. Projekt 'Posadi stablo' predstavlja Hrvatsku kao destinaciju izrazitih prirodnih vrijednosti i održivog turizma, koji je jedan od pokretača razvoja Šibensko-kninske županije.

 

Iz kategorije: Vijesti