Datum objave: 03. Ožujak 2014

SOCIJALNO PODUZETNIŠTVO: U Tribunju se otvara luksuzni starački dom

Diana Ferić
Diana Ferić

Otvaranje privatnih domova za stare i nemoćne koji nude luksuzan smještaj postaje ulagačima zanimljivo jer imaju svoje tžište s obzirom  duge liste čekanja za smještaj u županijske domove. Tako je na listi čekanja u Cvjetnom domu u Šibeniku oko 400 ljudi, a čeka se oko dvije godine. U Splitu je situacija još gore jer se tamo čeka najmanje četiri godine. I tako redom.
 

Poduzetnik Leopold Koret, videći u tome šansu, uredio je u jednoj vili u Tribunju Dom za stare i nemoćne u kojem za sada može biti smješteno dvadesetak korisnika u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama. Riječ je o objektu visoke kvalitete opremljenom prirodnim materijalima ,a sobe su uređene po europskim standardima. U tom domu je u zajednički prostor za druženje i dnevni boravak. Ta je ustanova namijenjena ljudima koji su platežno moćniji, a za uzvrat dobivaju 24 – satnu vrhunsku njegu.
 

„Izabrali smo Tribunj jer je riječ o malom mjestu koje je privlačno za boravak zbog blizine mora, i prirodnog okoliša. Naša je zgrada okružena maslinicima. Mirno je i tiho, a mikro klima je odlična za starije osobe. Osim toga slične ustanove na ovom dijelu obale a potreba za ovakvim smještajem postoji. Trudit ćemo se našim korisnicima pružiti ugodno okruženje. U dogovoru s njima svakih 10 dana ćemo birati meni za četiri dnevna obroka. One pokretne vodit ćemo na izlete, uspostaviti suradnju s drugim sličnim ustanovama i jednostavno im osigurati da žive što ugodnije i zabavnije. Osim toga nudimo i organiziran smještaj članovima obitelji i rodbini  kada dođu u posjet našim korisnicima “, ističe Koret.
 

Za početak će u toj ustanovi koja ć biti otvorena sljedećeg tjedna biti zaposlene četiri njegovateljice,, glavna medicinska sestru te pomoćni kuhar.
 

Država bi trebala poticati osnivanje ovakvih ustanova i ovaj vid socijalnog poduzetništva, ne samo zbog smanjivanja lista čekanja u Domovima u kojima se subvencionira smještaj, nego i zbog veće socijalne pravde. Naime, u postojećem  sutavu socijalne skrbi nije predviđeno da prednost smještaja u te ustanove imaju siromašni ljudi događa da oni, u pravilu, izvuku deblji kraj. Oni koji imaj više novca i utjecajniji su pa lakše dođu i do smještaja u domovima za stare i nemoćne. Oni siromašni uglavnom moraju čekati  red na tim dugim listama, a novca za smještaj u ustanove poput ove Tribunju u kojoj korisnik plaća punu cijenu nemaju.

Iz kategorije: Vijesti