Datum objave: 27. Veljača 2014

Novi program za studente šibenskog Veleučilišta - 'Trevelife'

Nina Medić
Nina Medić

Studenti šibenskog Veleučilišta od ožujka će imati mogućnost educirati se o društveno odgovornom poslovanju kroz vodeći svjetski program za osposobljavanje, upravljanje i certificiranje turističkih agencija, hotela i drugih smještajnih objekata posvećenih održivom razvoju - Trevelife. Taj program rezultat je suradnje šibenskog Veleučilišta i Udruge hrvatskih putničkih agencija. Financijska sredstva za realizaciju projekta osigurana su kroz program Leonardo Da Vinci Europske unije, a potporu je dobio i od Ureda za udruge te Ministarstva turizma.

U okviru projekta Trevelife do sada je educirano više od 45 predstavnika hrvatskih turističkih agencija i turoperatora te 20 predstavnika hrvatskih hotelijera. Osim toga, educirani su i prvi auditori za hotele te su u pripremi edukacije za auditori za turističke agencije.

Kroz dosad održane trening i upotrebom Travelife edukativnih materijala i alata korisnici su usvojili postupke integriranja načela održivosti Travelife sustava u uredsko poslovanje primjerice uštedjeti energiju, vodu, smanjiti upotrebu papira te provesti interne politike održivosti. Pregled primjera održivosti može se primijeniti i na poslovne partnere, prijevoz i usluge izleta osiguravajući u budućnosti održiviji opskrbni lanac. Budući da je Travelife brand jedinstveni sustav održivosti prepoznatljiv u cijelom svijetu, sudionicima su predstavljene marketinške prakse kojima se mogu privući kupci i poslovni partneri koji očekuju minimalan utjecaj na okoliš i lokalni način života u destinaciji. Polaznici su oduševljeni praktičnim savjetima trenera Chrisa Thompsona, jednog od  vodećih konzultanata na području održivog turizma i društveno odgovornog poslovanja.

Kako bi se osigurala dugoročna promocija društveno odgovornog poslovanja u Hrvatskoj, Travelife sustav će biti predstavljen i studentima Veleučilišta u Šibeniku. Prema najavama Veleučilišta interes studenata za certifikacijski seminar Travelife je velik.

„Studente našeg Veleučilišta nastojimo društveno osvijestiti, ali i upoznati s poslovnim modelom Travelife i načinom upravljanja, gdje se profit ostvaruje postizanjem dobrobiti prema društvu i poduzeću. Kontinuiranim usavršavanjem i obrazovanjem omogućava se studentima stjecanje dodatnih kompetencija za poslovanje u turizmu, u kojem su ljudi najvažniji resurs, a upravo oni predstavljaju tvrtkine dionike: zaposlenike, poslovne partnere, dobavljače, klijente, investitore. Stoga, dionici postaju ključni i trebaju služiti cjelokupnom društvu, jer o njima ovisi opstanak poduzeća i mogu utjecati na poduzeće. Ukoliko poduzeće brine o interesima različitih i raznovrsnih dionika, postaje društveno odgovorno. Prema pisanju Europske komisije o održivom turizmu, stoji kako je kvaliteta turističke destinacije pod snažnim utjecajem prirodnog i kulturnog okoliša i njihovog uključivanja u lokalnu zajednicu. Stoga je konkurentnost europskog turizma usko povezana s njezinom održivošću. Tvrtke bi trebale biti društveno odgovorne kako bi bile konkurentne i produktivne u svijetu brzih promjena, rekla je prodekanica za poslovanje, dr. sc. Ivana Žilić, Travelife trener.

_________________________________________________

Iz kategorije: Vijesti