Datum objave: 31. Siječanj 2014

Svjetska senzacija "Venera s Pokrovnika" zvijezda "Noći muzeja" u Drnišu

Diana Ferić
Diana Ferić

Svjetska arheološka senzacija, Venera s Pokrovnika, večeras će biti izložena u Drnišu, u sklopu "Noći muzeja". Lijepo oblikovanu figuricu žene stara osam milenija, nazvana Venerom s Pokrovnika prema mjestu gdje je pronađena, koja se smatra svjetskom znanstvenom senzacijom večeras će u sklopu manifestacije „Noć muzeja“ biti izložena u Drnišu. Ona će biti središnji eksponat zajedničkog programa kojeg su pod nazivom „Vrelo života – od Venere do Meštrovića“ u sklopu manifestacije  „Noć muzeja“ organizirali Gradski muzej Drniš i Državni arhiv u Šibeniku.

Treba upozoriti da je Venera s Pokrovnika nalaz koji se ne uklapa u dosadašnje znanstvene spoznaje o vremenu kojem pripada arheološki lokalitet na Pokrovniku. Riječ je o zaista neobičnom i jedinstvenom nalazu koji je pred znanstvenike postavio veliki problem otkrivanja njegovog podrijetla. Na europskom tlu ništa slično Veneri s Pokrovnika nije do sada pronađeno. Takve figure nisu nepoznate. Štoviše, ima ih posvuda ali sve pripadaju starijem kamenom dobu. Ova figurica pripada međutim mlađem kamenom dobu, ranom neolitiku što je, bez pretjerivanja, velika znanstvena senzacija.  Ne postoji ni jedan sličan nalaz s kojim bi je se moglo usporediti. To je jedinstven primjerak iz ranog neolitika, a k tome je i vrhunsko umjetničko djelo.

Pokrovnička Venera arheologe je stavila pred velike znanstvene dileme, a sve ostale natjerala da promjene mišljenje o estetskim kriterijima i afinitetima prvih ljudi koji su prije osam tisuća godina u Šibenskoj zagori zasijali pšenicu i izveli ovce na ispašu.          

U potrazi za odgovorima na pitanja koja je otvorila Venera s Pokrovnika sudjeluje najveći znanstveni tim koji je ikada djelovao na području Šibensko – kninske županije, a koristi se visokosofisticirana tehnologija, najnovije znanstvene metodologije i najširi interdisciplinarni znanstveni aparat. Tom timu se, u okviru međunarodnog znanstvenog projekta Rano poljodjelstvo i stočarstvo u Dalmaciji / Early farming in Dalmatia Gradskog muzeja Drniša, Muzeja Grada Šibenika i američkog Rochester institut of tehnology  te Sveučilišta u Oxfordu, pridružio i arheolog Andrew Moore, jedan od vodećih svjetskih znanstvenih za ranu povijest čovječanstva. On je na Bliskom istoku pronašao polaznu točku, ishodište, sam zametak razvoja današnjeg društva i civilizacije, a jedna od inkubatora nalazio se između Drniša i mora, u srcu današnje Šibensko – kninske županije.  

„U projekt su, osim arheologa, uključeni  eksperti  za arheozoologiju, geologiju i geofiziku, a starost nalaza određivala se metodom ispitivanja radioaktivnog ugljika. Sve nam je to bilo potrebno da bi proniknuli  u same početke, doslovno prve dane poljodjelstva i uzgoja životinja u Dalmaciji te utjecaja takve ekonomije na razvoj čovjeka, nastanak stalnih naselja, napredak ljudskih zajednica  i njihove kulture. - kazao nam je voditelj istraživanja Joško Zaninović

„Venera s Pokrovnika stiže do nas iz vremena u kojem se dogodila nevjerojatno važna prijelomna točka u ljudskom postojanju - transformacija lovca - sakupljača u poljodjelca i stočara što je potpuno promijenilo tijek razvoja čovjeka i početna je točka modernog načina života. Zametak te dalekosežne, revolucionarne transformacije začet je u zapadnoj Aziji. – kaže Andrew Moore, arheolog  koji je dokaze što su bacili novo svjetlo na razumijevanje razvoja čovjeka i čovječanstva otkrio sedamdesetih godina prošlog stoljeća u dolini rijeke Eufrat u Siriji. On je, temeljem tih nalaza, došao do spoznaje da je upravo tu  polazna točka tranzicije čovjeka iz nomadskog lovca - sakupljača u poljodjelca i stočara koji je u stanju sam proizvoditi hranu neovisno o izdašnosti i ćudljivosti prirodnih resursa. To je zahtijevalo drugačiju organizaciju života i utjecalo stvaranje stalnih naselja i većih zajednica.

Iz kategorije: Vijesti
Označeno u: