Datum objave: 30. Siječanj 2014

Kampanja "Manje oružja, manje tragedija" informirala građane o opasnosti od oružja

Nina Medić
Nina Medić

Danas je u Šibeniku na Trgu Kralja Držislava u sklopu kampanje „Manje oružja, manje tragedija“ Hrvatski centar za razminiranje u suradnji s Policijskom upravom Šibensko-kninskom informirao građane o minsko opasnim područjima u tom dijelu Županije, te kroz podjelu prigodnog promidžbenog materijala građani su upozoreni na opasnosti od mina, oružja, streljiva i eksplozivnih tvari.

Ivica Kostanić, načelnik Policijske uprave Šibensko-kninske napomenuo je kako u posljednje vrijeme još uvijek pronalazimo odbačeno oružje, streljivo i eksplozivne tvari na otvorenim prostorima, kao i 23. siječnja kada je u Šibeniku  pored ulice Stara cesta u borovoj šumi na otpadu i na otvorenom prostoru kod Čiste Male pronađeno i od strane policijskih službenika izuzeto odbačeno oružje streljivo i eksplozivne tvari, što upućuje na činjenicu da moramo opetovano upozoravati građane da ovakvo ponašanje može dovesti do tragedije, a posebno u odnosu na djecu.

Kostanić je pozvao sve građane, a posebno one koji još uvijek u svojem posjeduju imaju neko zaostalo oružje da ga dragovoljno bez sankcija, predaju, ta da oružje ne donose sami, nego pozovu broj 192 ili najbližu policijsku postaju, a stručni i osposobljeni policijski službenici će civilnim vozilom i u civilnoj odjeći doći kod njih i preuzeti oružje.

Dražen Šimunović, načelnik odjela za edukaciju i pomoć minskim žrtvama u ime Hrvatskog centara za razminiranje, je istaknuo da je područje ove Županije na svom većem dijelu pokriveno minama, a što je potkrijepio i statističkim pokazateljima da je na području naše Županije minama pokriveno više od 36 kilometara kvadratnih, označenih sa oko 950 tabli, u odnosu na oko 630 kilometara kvadratnih miniranog područja u Republici Hrvatskoj. Nadalje da u sklopu 5 planiranih Projekata, od kojih je veći dio i odrađen, tijekom ove godine planirano je i razminiranje većeg dijela miniranog područja šibenske Županije. U ime toga posebnu pozornost na opasnost od mina skrenuo je svim građanima, a posebno na područjima Drniša, Skradina i drugih mjesta u kojim su građani češće izloženi opasnostima od mina prilikom obrađivanja zemljišta, čuvanja stoke i slično.

Kampanju „Manje oružja, manje tragedija“ provodi Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Programom UN za razvoj u RH od rujna 2007. Kada je stupio na snagu Zakon o oružju, kojim je bila predviđena vremenski neograničena dragovoljna predaja svih vrsta oružja, streljiva i eksplozivnih tvari, te da statistički pokazatelji na nivou države, a isto tako na našem području upućuju na učinkovitost ove kampanje, tijekom koje su, od početka kampanje do kraja protekle godine na našem području prikupljene znatne količine oružja, i to: 52 kom automatskog oružja,  890 kom rasprskavajućeg oružja, od čega mahom ručnih bombi, 124 kom pušaka i pištolja,  preko 74 tisuće komada raznog streljiva  i 470 kilograma eksploziva.                                                                                          

Iz kategorije: Vijesti