Datum objave: 03. Prosinac 2013

Na tvrđavi Tanaja niknut će zeleni labirint

Diana Ferić
Diana Ferić

Zeleni labirint, povijesni laboratorij, kinetički eko park, vidikovac i caffe/bistro s terasom  su sadržaji koji bi prema idejnom rješenju Društva za očuvanje šibenske baštine „Juraj Dalmatinac“, trebali revitalizirati tvrđavu Sv. Ivana šibenčanima poznatu i kao tvrđava Tanaja. Ideje su to koje su večeras u Gradskoj knjižnici predstavili Hrvoje Zekanović, predsjednik društva Juraj Dalmatinac i zagrebački arhitekti,  Dina Vulin Ileković i Boris Ileković koji su izradili idejni projekt. Projekt je financiran sredstvima Ministarstva kulture koje je Društvo dobilo za ovu svrhu u iznosu od 40 000 kuna.

Tvrđava sv. Ivan bi prema tom rješenju trebala postati mjesto koje građani Šibenika i njihovi gosti često i rado posjećuju, a sa centrom grada povezala bi se zračnim tramvajem ili autobusnom linijom. Uz tvrđavu bi se uredila i šetnica, te trim i jogging staza uokolo cijelog kompleksa. Posebno zanimljiv bio bi sjeverni dio tvrđave gdje bi se nalazio novi glavni sadržaj namijenjen prvenstveno djeci i mladima nazvan KID’S LAB2 koji se sastoji od zelenog labirinta i znanstveno-edukativnog povijesnog laboratorija ispod labirinta koji bi bio namjenjen raznim radionicama vezanim uz povijesno-geografske teme – sve u kontekstu istraživanja utvrda na prostoru Jadrana i Mediterana.

KID’S LAB2 je atraktivan koncept Campusa sa smještajnim kapacitetima u kojem bi se održavale kraće ili duže tematske radionice stručnog karaktera tijekom cijele godine. Interaktivni zeleni labirint zamišljen je kao interaktivna igra sa zadacima u kojoj sudionici obilaska dobivenom karticom ili narukvicom evidentiraju prolaske kroz informativne „ciljeve“ te tako rješavaju određene edukativne zadatke. Kinetički eko park nalazio bi se između zidina i labirinta gdje bi bile sprave za prikupljanje električne energije koja bi se iskoristila za osvjetljenje parka. Ovakav kompleks bio bi jedinstven u Europi.

U južnom dijelu tvrđave bilo bi smješten restoran, muzej/suvenirnica i vidikovac te mali ljetni amfiteatar da se iskoriste postojeće tribine. Tvrđava bi bila podijeljena u nekoliko razina koje bi se povezale liftovima. Svi parapetni i ogradni zidovi koji su sačuvani sanirali bi se i obnovili na mjestima oštećenja, a tamo gdje nedostaju bi se nadogradili i  rekonstruirali na temelju istražnih radova.

Arhitekti  Ileković ističu kako su  tijekom izrade rješenja na umu imali nekoliko stvari: „Znali smo da građani nisu puno koristili tvrđavu te smo se vodili idejom da treba  zaustaviti propadanje tvrđave. Pokušali smo osmisliti centar namijenjen mlađim generacijama, a da u isto vrijeme imamo na umu ekološku osviještenost i sliku kako je tvrđava izgledala u svom izvornom obliku. Ako ovaj projekt zaživi Šibenik ima potencijal da centar za proučavanje tvrđava Mediterana po čemu bi mogao postati u cijelom svijetu.“

„Uvažili smo sve ideje koje su Šibenčani iznijeli na javnoj tribini te smo na temelju tih ideja napravili idejno rješenje. Kompletna dokumentacija biti će gotova za četiri do pet mjeseci, a nadamo se kako bi tvrđava Barone i tvrđava Sv. Ivan u funkciji mogle biti za dvije do tri godine“, zaključio je Hrvoje Zekanović.

 

tekst i fotografije: Nina Medić

Iz kategorije: Vijesti