Datum objave: 02. Prosinac 2013

Vodička Velika Mrdakovica jedina imala dokumentaciju za IPA fond

Diana Ferić
Diana Ferić

Rekonstrukcija rimskih bakanalije u čast boga Bakhusa povezana s berbom grožđa u vinogradima u zaleđu Vodica jedna je od atrakcija u kojoj će turisti moći uživati na arheološkom nalazištu Velika Marakuša na vodičkim području, a  koja će obogatiti turističku ponudu Vodica zahvaljujući tomu što je taj projekt ušao u zajednički program HERA – program održivog turističko upravljanje jadranskom baštinom koji će se provoditi u šest zemalja regije, a financirat će iz pretpristupnog fonda IPA. Program će se provoditi u Italiji, Sloveniji, Hrvatskoj,  Grčkoj, Crnoj Gori i Srbiji. Od Italije, slovenske Postojne do Krfa uredit će se posebni povijesni lokaliteti koji će nositi zaštitni znak HERA. Ukupna vrijednost projekta je oko 8.8 milijuna kuna, a za uređenje Velike Maratuše bit će od toga utrošeno 237 000 kuna. Osim toga Šibensko – kninska županija sudjeluje u joj jednom novom projektu koji financira IPA – a, HOLISIK odnosno Holistička jadranska zaštita od požara.

Oba projekta za koje bi ugovori trebali biti potpisani u siječnju 2014. godine predstavljeni su danas na konferenciji za novinare u Županiji na kojoj su bili šibensko – kninski župan Goran Pauk sa suradnicima, predstavnici županijske Regionalne razvojne agencije, Muzeja grada Šibenika i Vatrogasne zajednice.

Arheološki lokalitet Velika Mrdakovica, na kojem su otkriveni zanimljivi nalazi iz rimskog doba, ušao je u projekt jer je jedini u Županiji, prije nekoliko godina kada je taj program iniciran, imao kompletiranu dokumentaciju, objasnio je Drago Matić, ravnatelj Razvojne agencije. U užem izboru bili su i druga faza stalnog postava Muzeja grada Šibenika i obnova palače Rossini, ali za te investicije nije postojala potrebna dokumentacija.

Iskapanje Velike Mrdakovice počelo je prije 40 godina i tada je i stalo, a nastavio ih je 2011. godine Toni Brajković, kustos šibenskog Muzeja zanimajući se za tamošnju nekropolu. Do danas je pronađemo niz važnih nalaza.

Branka Martinčev Juričev objasnila je kako će do tog arheološkog lokaliteta koji ima tri zanimljiva dijela – gradinu, nekropolu i rimske cisterne biti uređene biciklističke staze, turisti će moći samo iskapati i tragati za zanimljivim nalazima u sklopu arheološkog safarija, a na tom će lokalitete biti organizirana dva festivala – rimske bakanalije u rujnu i rimsko pokapanje mrtvaca s paljenjem u svibnju  kao posebne turističke atrakcije. "Ne želimo više turistima nuduti samo sunce i mlore nego čpsoebne doživljaje.", istaknula je Branka Juričev Martinčev.Nositelj tog projekta HERA u Hrvatskoj je Zadarska županija,a šibensko – kninska županija je partner.

Drugi projekt HOLISTIK inicirala je upravo Šibensko – kninska županija nakon kornatske tragedije, ali nositelj je ipak Splitska županija jer je, po riječima Drage Matića, ocijenjeno da ona ima stručnjake koji su dorasli takvom odgovornom projektu. Za taj je projekt za sve zemlje sudionice osigurano 9,36 milijuna eura od čega će Šibensko – kninska županija dobiti 396 000 eura. Cilj je poduprijeti održivo upravljanje zajedničkim prirodnim resursima u čemu veliku ulogu ima smanjenje rizika od izbijanja šumskih požara.

Darko Dukić, voditelj JVP Šibensko-kninske županije pojasnio je kako su uvođenje videonadzora inicirali još 2008. godine kako bi se na praćenim lokacijama odmah dobili podatci o požaru čim on izbije pa bi se na taj način, tvrdi Dukić prema iskustvu drugih zemalja, broj velikih požara smanjio i do 70 posto. Za početak će se nadzirati četiri lokacije u Županiji.

U sklopu tog projekta bit će izabrana i jedna županijska ustanova u koju će biti uvedeno grijanje na biogorivo, a bit će ispitana i trusnost područja koja su uključena u projekt pa tako i Šibensko – kninske županije.

Iz kategorije: Vijesti