Datum objave: 02. Prosinac 2013

Građani i poduzetnici sudjeluju u oživljavanju gradske jezgre

Diana Ferić
Diana Ferić

Projekt JEWEL - međunarodni projekt inovativnog pristupa revitalizacije povijesnih jezgri financiran sredstvima Europske unije u okviru Transnacionalnog programa za jugoistočnu Europu, koji je šibenskoj javnosti predstavljen u lipnju ove godine, nastavlja sa svojim aktivnostima te se u sklopu projekta danas i sutra u Gradskoj knjižnici Juraj Šišgorić održavaju radionice kojima je cilj okupiti što više stanovnika i poduzetnika iz stare gradske jezgre Šibenika kako bi skupa pronašli ideje koje bi bile temelj revitalizacije stare gradske jezgre Šibenika.

„Projekt Jewel ide dalje svojim tijekom te nakon predstavljanja široj javnosti u šestom mjesecu mi smo odradili sastanke sa institucijama koje se nalaze u staroj gradskoj jezgri ili su značajni za njeno funkcioniranje. Danas i sutra su na rasporedu fokus grupe, zatim ide jedan značajni dio, provođenje ankete  u kojime će stanovnici gradske jezgre imati priliku reći sve što ih muči, stoga molimo sve građane da surađuju na ovim anketama. Projekt ćemo privesti kraju u devetom mjesecu sljedeće godine kada se nadamo otvorenju urbanog centra što će biti prvi konkretni rezultat, te urbanog inkubatora na kojem ćemo obrazovati poduzetnika s područja kreativnih industrija i sve poduzetnike zainteresirane za rad u staroj gradskoj jezgri“, rekao je Petar Mišura, pomoćnik pročelnika za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika.

„Naš tim se bavi uspostavom modela za revitalizaciju povijesne jezgre organiziranjem urbanog centra kao fizičkog prostora u jezgri koji će služiti kao referentna točka svih stanovnika, poduzetnika i udruga u povijesnoj jezgri grada. Fokus grupe kao što su danas ove u Gradskom knjižnici su sastavni dio projektnih aktivnosti, a cilj takvih grupa je zajedno sa ostalim metodama istraživanja je napraviti sliku lokalnih potreba“, ističe Ivana Katurić, stručnjakinja tima projekta Jewel .
„Mi smo se odlučili za više manjih fokus grupa koje će razvijati svoje ideje danas i sutra u Gradskoj knjižnici. U prvoj takvoj fokus grupi bili su poduzetnici koji rade ne području povijesne jezgre. Odaziv je relativno dobar, a mi se iskreno nadamo da će i na ostalim aktivnostima povjerenje u ovaj projekt rasti. Trenutno postoji velika skepsa, posebno među građanima koji su nepovjerljivi prema ovakvim projektima. Mi se nadamo da ćemo na ovim radionicama uspjeti ujediniti javni, privatni i civilni sektor i da će svi skupa surađivati.  Jutros se između ostalog raspravljao o revitalizaciji starog pazara, o tome kako produžiti boravak turista u jezgri, postavilo se i pitanje o javnom gradskom prijevozu koji je danas organiziran tako da je gradska jezgra nedostupna pojedinim dijelovima grada,  te o tome kako bi se poduzetnici mogli ujediniti u ostvarivanju zajedničkog cilja. Bilo je puno zanimljivih ideja koje bi mogle biti temelj za neke dugoročne projekte“, rekla je Ivana.
Organizatori su posebno apelirali na građane stare gradske jezgre da dođu na ove radionice jer je jedan od glavnih ciljeva projekta obnova stanovanja u povijesnoj jezgri.

„Iskustva iz brojnih europskih gradova pokazuju kako uspjeh projekata urbanih obnova ovisi o uključenosti svih zainteresiranih strana, što svakako podrazumijeva lokalno stanovništvo, javni sektor, poduzetnike i investitore. Način na kojih se njih uključuje u projekt jako je važan za konačan ishod. Zato kroz ove radionice dajemo šansu svima da kažu koje prepreke i potencijale vide“, rekao je Aleksandar Lukić, docent na geografskom odsjeku prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu i stručni suradnik na projekt Jewel.

Ukupna vrijednost projekta je 1 962 272 eura, a na provođenje dijela projekta koji je vezan uz Šibenik je 227 739 eura, od čega EU sufinancira 193 578 eura (85posto).
Uz Grad Šibenik, u projektu sudjeluju partneri iz Italije, Grčke, Albanije, Bugarske i Rumunjske.

 

teskt i fotografije: Nina Medić

Iz kategorije: Vijesti