Datum objave: 25. Studeni 2013

Važna uloga šibenskog Caritasa u borbi protiv obiteljskog nasilja

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik ničim nije obilježio današnji Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama cilj kojeg je  podizanje svijesti o tom  globalnom problemu, a morao bi. Svaka treća žena u Hrvatskoj doživjela je neki oblik nasilja od strane supruga, upozorava Autonomna ženska udruga, dok je u Šibensko-kninskoj županiji, prema podacima Policijske uprave šibensko - kninske , u prvih deset mjeseci 2013. godine nasilje u obitelji počinilo je ukupno 496 osoba, a od toga je  357 muškaraca što ukazuje da su počinitelji nasilja u 72 posto slučajeva muškarci, dok su žrtve nasilja najčešće žene. Tijekom 2012. godine na području PU šibensko-kninske prijavljeno je 565 počinitelja prekršaja nasilničkog ponašanja u obitelji, od čega 433 muških počinitelja, drugim riječima u 76 posto slučajeva počinitelji su bili muškarci.  U 2013. godini  ukupno je 158 počinitelja evidentiranih kao povratnik ili recidivist, te su od strane policije predložene 164 zaštitne mjere. 

U Policijskoj upravi Šibensko-kninskoj napominju da su 1. siječnja 2013.g. stupile na snagu odredbe novog Kaznenog zakona (NN 125/12) u kojemu se nasilje u obitelji više ne kriminalizira jednim člankom, kao prijašnjim Kaznenim zakonom (Nasilničko ponašanje u obitelji članak 215 A) već se ponašanja s obilježjima nasilja na štetu članova obitelji i bliskih osoba definiraju kao kvalifikatorni oblici u nizu drugih kaznenih djela. 

Problem obiteljskog nasilja u Šibeniku prepoznao je Caritas u sklopu kojeg je još  1993. počela sa radom sigurna kuća koja je tada bila utočište za žene-žrtve Domovinskog rata, ali i svih žena kojima je trebala zaštita. Sigurna kuća radila je do 1995., kada je stjecajem okolnosti morala biti zatvorena. 2002. kada je problem nasilja nad ženama ponovno osviješten u Hrvatskoj sigurna kuća opet je otvorila svoja vrata te je djeluje i danas kao Prihvatilište za ženu i djecu žrtve obiteljskog nasilja. Kuća raspolaže sa deset ležajeva, u sklopu Caritasa imaju dostupnu hranu i odjeću, a korisnicima je jednom na tjedan osigurano psihološko savjetovanje. Također korisnicima u rehabilitaciji pomažu i socijalne radnice Caritasa.

„U kući trenutno ima četiri žene i troje djece koje su žrtve obiteljskog nasilja. Mi im prije svega pružamo podršku i ohrabrujemo ih da za početak ispričaju svoju priču i na taj način se emocionalno isprazne“, otkrila je Nina Živković, jedna od socijalnih radnica. „Program funkcionira tako da kada se kazneno djelo počinjenog nasilja u obitelji prijavi policiji i Centru za socijalnu skrb, žrtvama se ponudi smještaj. Na žrtvama je da odluče hoće li ga prihvatiti ili neće. Ako prihvate onda se kreće sa programom rehabilitiranja. Najčešće korisnice sigurne kuće su žene srednjih godina sa djecom, a mnoge od njih se odvaže poduzeti nešto tek kada im se djeca osamostale i napuste dom.“ Socijalne radnice kažu da su ti slučajevi najteži jer se tim ženama, nakon što izađu iz sigurne kuće, teško snaći u „stvarnom životu“ jer najčešće te žene nemaju radnog iskustva ni nikakvu podršku koja bi im olakšala povratak u život.

„Broj štićenica u kući je uvijek tu negdje. Ne možemo reći da bilježimo neki drastičan pad ili porast broja. Koliko dugo ostaju u kući zavisi od osobe do osobe, to je vrlo individualno“, rekla je Suzana Šimac, još jedna socijalna radnica koja radi sa žrtvama nasilja u šibenskom Caritasu.  „Maksimalno je to do godinu dana, iako ako netko želi ostati duže, mi ga nipošto nećemo izbaciti već ćemo pružiti svu potrebnu podršku.“

Zamjenik ravnatelja Caritasa, Miljenko Jukić prisjetio se početaka rada sigurne kuće:  „Mi u Caritasu sami smo sebi postavili pitanje: 'Što fali lokalnoj zajednici?'i zaključili da postoji veliki problem obiteljskog nasilja u županiji te smo odlučili krenuti sa sigurnom kućom. U početku smo naravno imali nekih problema, najviše sa financijama, ali danas kuća funkcionira jako dobro. Financijski nam pomaže Biskupija, Grad Šibenik i Ministarstvo socijalne politike i mladih koje nam je svoju potporu dalo 2009. godine“, rekao je Miljenko. „Mislim da je najveća prednost naše sigurne kuće u Šibeniku to što njezinim korisnicima Caritas i nakon izlaska stoji na raspolaganju što je vrlo bitno jer neki korisnici nakon izlaska tu pomoć nemaju“, zaključio je Miljenko.

Na području Šibensko kninske županije problemom obiteljskog nasilja, osim Caritasa i Centra za socijalnu skrb bavi se i šibenski Obiteljski centar, a veliku ulogu u rješavanju tog problema ima i udruga Svijet kvalitete koja se bavi psihosocijalnim tretmanom počinitelja nasilja u obitelj.

Dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se diljem Hrvatske na različite načine, a dio obilježavanja je prikupljanje potpisa za ratifikaciju Međunarodne konvencije za borbu protiv nasilja nad ženama i obiteljskog nasilja. Potpisi će se prikupljati na glavnom zagrebačkom trgu u 14 sati.

 

tekst: Nina Medić

foto: arhiva

 

Iz kategorije: Vijesti